Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnder får miljoner

2 miljoner till socialnämnden och 1 extra miljon till utbildnings- och kulturnämnden. Ockelbos krisande nämnder får tillskott i nästa års budget – men pengarna räcker ändå inte till.

Annons

– Nu kanske vi inte behöver genomföra alla drastiska besparingsåtgärderna som krävdes för att hålla budgeten, säger socialnämndens ordförande Mats Åstrand (S).

I juni beslutade kommunfullmäktige om de preliminära budgetramar för 2011 som nämnderna skulle förhålla sig till.

Socialnämnden, som beräknar gå med 5 miljoner kronor i minus detta år, konstaterade snabbt att de drygt 108 miljonerna för nästa år inte skulle räcka. Man behövde drygt 4 miljoner till för att inte tvingas stänga korttidsboendet ”Smultrongården” och platser på Bysjöstrand.

Ytterligare 2,1 miljoner 2011

Nu har ekonomiutskottet föreslagit att socialnämnden tilldelas ytterligare 2,1 miljoner för 2011.

– Det innebär ju att vi kanske inte behöver göra de drastiska åtgärder som vi har föreslagit för att budgeten skulle hålla ihop enligt de tidigare budgetramarna, säger Mats Åstrand (S) och konstaterar att tillskottet är välkommet.

Socialnämnden hoppas också kunna ta del av ytterligare 1 miljon kronor, som kommunen kommer att spara in då gymnasieeleverna minskar och man budgeterat för fler elever.

Is på IP hotas

I utbildnings- och kulturnämnden (UKN) saknades ungefär 4,6 miljoner kronor för nästa år och några av konsekvenserna skulle bli utebliven is på Ockelbo IP och att de stora barngrupperna inom förskolan skulle bli kvar. För UKN föreslås tillskottet landa på 1 miljon kronor.

– 1 miljon är ju inte 4 miljoner som vi behöver, men vi är naturligtvis glada för 1 miljon, säger nämndens ordförande Anna Schönning (S).

Bygg- och miljönämnden får nej till sitt äskande på 250 000 kronor. Nej får även kommunstyrelsen som önskade ytterligare drygt 1 miljon kronor.

Ekonomiutskottets förslag för 2011 års budget ska behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka och vid kommunfullmäktiges sammanträde i december ska budgeten tas.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet bestämde på ett gemensamt möte i söndags att ställa sig bakom ekonomiutskottets förslag på nya budgetramar.

Mer läsning

Annons