Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När radion tystnade kom björnarna tillbaka

Urban Wiktorsson hade just tagit in radion som stått och skrålat ute i trädgården för att skrämma bort björnarna.


Då slog de till. I går natt bröt björnar sönder stora grenar på äppelträdet och mumsade sig mätta på frukten.

Annons

Urban Wiktorsson vet att det finns björnar runt knuten där han bor i sitt och hustruns ensligt belägna hus i Lövtjärn, nordväst om Åmot. Förra hösten fick han många grenar på äppelträden förstörda av hungriga björnar som just den här årstiden letar så mycket mat som möjligt innan de går i ide.

Därför försökte han den här hösten skydda speciellt ett äppelträd som blev illa sargat i fjol.

– Först hade vi en kompressor som stod ute i trädgården och slog till och från under natten. Den lät nåt alldeles förskräckligt när den gick igång. Men vi behövde kompressorn till annat och då ställde jag dit en radio i stället, berättar han.

Timern slog på radion klockan 21.00 och stängde av den 05.00. Hela nätterna hördes det högt uppskruvade ljudet från P4.

– Jag öppnade dörren då och då för att höra att radion verkligen var igång. Det var nästan kusligt att höra musik och prat mitt ute i svarta natten, säger han.

Det räckte för att hålla hungriga björnar bort från de lockande äpplena. Men för en liten tid sedan tog Urban in radion i huset.

– Jag trodde faran var över, säger han.

Men så var det inte. När han vaknade på onsdagsmorgonen var ett äppelträd i stort sett förstört. Stora kraftiga grenar låg sönderbrutna på marken, runt om fanns björnspår och äpplena var i stort sett uppätna.

– Det var jättefina äpplen som vi skulle göra mos av. Jag har anmält det till länsstyrelsen för att få ersättning eftersom björnen ju är statens vilt, men de kanske inte åker ända från Gävle till Åmot för att titta på ett trasigt träd, konstaterar han.

Mer läsning

Annons