Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära till tanken igen

/
  • RÄDDAD. När macken i Åmot försvann var många oroliga för att det också skulle gå ut över Konsumbutiken. Men nu invigs en ny mack på orten och kanske ser framtiden därmed ljusare ut också för matbutiken.

OKQ8 rev och grävde upp sina bensinpumpar – men Åmotsborna byggde nya. Nu invigs den nya macken i Åmot.

– Människorna här är naturligtvis jätteglada, säger Per Agefeldt, Konsum Åmotsbruks ekonomiska förening.

Annons

Åmot är en av många byar som varit hotade när mackdöden brett ut sig över landet. I sommar försvann OKQ8 från orten och tog sin bensinmack med sig.

Men på söndag, tre månader efter att bensinpumparna försvann, är det nyinvigning. Konsum Åmotsbruks ekonomiska förening har investerat en halv miljon kronor i att installera egna bensinpumpar och företaget Dalvik Oil tar hand om driften.

Dalvik Oil tog också över bensinmacken i Torsåker i våras men där har byborna haft synpunkter på att bensinen varit för dyr. Per Agefeldt tror inte att det problemet kommer att bli så stort i Åmot.

– Saken är den att Dalvik ändrar sitt pris en gång i veckan medan de stora bolagen i princip kan ändra hur många gånger i veckan som helst. Då är det klart att det kan skilja sig åt emellanåt. Men jag hoppas och tror att även om vi skulle vara några öre dyrare vid något tillfälle kommer folk att acceptera det. Och framför allt tror jag att folk är tacksamma för att vi finns i bygden.

När macken skulle försvinna från Åmot var oron stor för att det i sin tur skulle drabba Konsumbutiken på orten. Och redan i våras tog den ekonomiska föreningen beslut om att lägga en rejäl slant för att få tillbaka en bensinstation till orten.

– Vi har lämnat in en ansökan om stöd från länsstyrelsen. De kan ge stöd för upp till 50 procent och det hoppas vi att vi kan få, säger Per Agefeldt.

– Det är inte bara till bilen byborna ska ha drivmedel, det är till snöskotern, röjsågen, fyrhjulingen, you name it. Människor som bor ute på landsbygden har mycket de behöver drivmedel till så det här känns jättebra.

Mer läsning

Annons