Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närgångna vargar oroar i Ockelbo

/
  • Många observationer av vargar har rapporterats in under den senaste tiden.

Tommy Lingblom omringades av flera vargar när han fick punktering i skogen.
Han har aldrig tidigare stött på vargar som varit så närgångna.
– Att de kommer nära människor är ett oönskat beteende, säger Hans Nordin på Länsstyrelsen.

Annons

Vargobservationerna har duggat tätt den senaste tiden. I Ockelbo möts flera vargrevir. Kanske är det därför inte så konstigt att många berättar att de sett varg just i de trakterna.

LÄS MER: Grisarna jagade vargen

Tommy Lingblom arbetar hela dagarna ute i skogen där han inventerar skog och servar vindkraftverk. Han berättar att han sett nio vargar på fyra veckor – totalt har han sett 30.

Han tycker att vargarna blivit fler mot i fjol.

– Det börjar bli mycket nu, säger han.

Tidigare har de inte varit särskilt närgångna, utan hållit sig på avstånd.

Men det ändrades i onsdags.

LÄS OCKSÅ: Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid

Mörkret hade sänkt sig över skogen och han var på väg hem från jobbet när bilen fick punktering mitt i skogen. Då var han ungefär fyra mil nordväst om Åmot och hade ingen mobiltäckning. Plötsligt dök sex vargar upp runt bilen.

– Fyra av dem snurrade runt bilen. Två stod avvaktande och tittade på, säger han.

Vargarna som röde sig runt bilen misstänker han var ungdjur. De som höll sig lite på avstånd tror han kan ha varit alfaparet.

Tommy Lingblom vågade inte gå ut från bilen för att leta reda på en plats där han kunde ringa efter hjälp. I stället valde han att köra nästan en mil på fälgen.

– Det var nästan ingen luft kvar i däcket. Men jag valde att göra det, säger han.

Hans Nordin är naturbevakare på Länsstyrelsen. Att det var just unga vargar som kretsade runt bilen tror han kan vara en riktig iakttagelse. Det är framför allt de yngre djuren som är oförsiktiga och går nära människorna. De äldre håller sig ofta på avstånd.

LÄS OCKSÅ: Kameraövervakning håller koll på vargarna

Att vargarna närmar sig människor beskriver Hans Nordin som ett oönskat beteende. Men att vargar ger sig på människor är väldigt ovanligt – trots det känner många rädsla. Han säger att Tommy Lindblom handlade klokt. Vilda djur måste trots allt behandlas med respekt.

– Det är nog främst en obehagskänsla som många känner inför vargen. Och den måste man ta på allvar. Det var klokt av honom att stanna i bilen när han hade de där känslorna, säger Hans Nordin.

Tommy Lingblom beskriver det som att han haft änglavakt i samband med händelsen. Efteråt säger han att det känns olustigt att röra sig i områden där han vet att vargar finns – ännu värre är det nu när skymningen faller allt tidigare.

– Ja, det börjar bli tufft att våga sig ut i skogen själv. Man känner oron när man jobbar. För det mesta har de hållit sig på avstånd. Men alla individer är inte lika kloka. Man kan inte lita på alla, säger han om vargarna.

Han berättar att många Ockelbobor är rädda. Skogen känns inte längre som en trygg plats.

– Folk är rädda för att åka skidor eller springa, säger han.

Denise Fahlander, vice ordförande på Naturskyddsföreningen Gävleborg, tror att det är viktigt att människor pratar med varandra om sina känslor inför vargen och varför man är rädd.

– Det absolut bästa måste vara att vi lär oss mer om vargar och om naturen. Och att man tar reda på hur vargen interagerar med växter och naturen. Vi behöver också ställa oss frågan vad vargens syfte i livet är och hur vi kan leva tillsammans med vargen och hur vi minskar rädslan för den.

I nuläget hjälper föreningen djurägare som vill ha hjälp med att sätta upp viltstängsel runt hagar för att skydda sina djur från angrepp.

– Det vore kul om fler vill vara med och hjälpas åt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Västen som ska rädda jakthundar vid vargattacker

Bara för att många vargar synts i området under den senaste tiden behöver det inte betyda att de blivit fler, säger Hans Nordin. Det kan lika gärna vara så att de vargar som finns rör på sig en del och därför syns.

– Vargar har en benägenhet att röra sig långa sträckor. Troligtvis är det samma vargar som finns i reviren som synts. Men det kan också vara vargar som är på genomresa. De stannar inte utan fortsätter vidare. Men när de dyker upp på det här viset rör det sig om en flock, säger han.

Hans Nordin berättar att Länsstyrelsen snart ska sätta i gång med årets varginventering för att se hur många djur som finns i länet. I förra årets inventering kom man fram till att det finns mellan 47 och 70 vargar i länet – men då sträcker sig en del revir över länsgränsen och går in i andra län. Om beståndet ökat eller minskat kan man inte säga i nuläget.

Årets inventering har redan tjuvstartat i väntan på att vintern ska komma. Då drar den i gång på allvar.

– Vi kan sätta i gång först på allvar när snön fallit. Då blir det lättare att spåra dem, säger Hans Nordin.

Mer läsning

Annons