Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa kung kan bli en Jöns

/

Jonas, Johan – eller möjligen Jöns. Det kan vår nästa kung heta, om man får tro Riksarkivets forskare. De har kartlagt Daniel Westlings rötter och hittat en tydlig trend bland männens namn.
– Det förekommer överallt så långt ner som 1700-talet, säger Sune Persson på utvecklingsavdelningen.

Annons

Sedan det stod klart att Daniel Westling från Ockelbo förlovat sig med kronprinsessan Victoria, har Riksarkivet ägnat sig åt en djupdykning i Westlings släkt. Nu har man resultatet och släktträdet berättar en hel del om Westlings rötter.

Daniels morfar var modellsnickare, morfar var skogsarbetare och han har dessutom ett par sockenskräddare i släkten. Men en övervägande del har varit arbetare – eller soldater.

– Det är strävsamma människor alltsammans. En sak som är gemensam för nästan alla i släkten är att de inte är jordägare. Däremot är många soldater. Det är det som håller ihop släkten, alla soldater i familjen.

Persson valde ut en av de typiska familjerna i släkten för att göra en närmare analys av släkten. Valet föll på Johan Hugg och Brita Olsdotter, Daniels mormors farfars far och mor. Johan var soldat och paret bodde i Bollnäs. De fick åtta barn – och en tydlig trend syns bland namnen.

– Barnen har namn som Johan, Jonas och Johannes. Namnen finns överallt i Huggsläkten ända ner till 1700-talet. Och tittar man på andra grenar av släkten heter alla Jonas, Jan eller Jöns.

Kanske kan de vanliga släktnamnen vara en ledtråd till vad en son till Daniel och Victoria – kanske en kommande svensk kung – så småningom kan komma att heta.

– Om man då tänker på Jean Baptiste Bernadotte, som också hette Johan, är det inget snack om vad deras tillkommande ska heta om det är en pojke.

Jean Baptiste blev i Sverige Karl XIV Johan och han regerade 1818–1844. Längre bak i regentlängden finns ytterligare en Johan, Johan III som regerade 1569–1592. En blivande svensk kung skulle, enligt det resonemanget, alltså kunna heta Johan V, Johan den femte.

Släktens rötter går djupt i den hälsingska myllan. De allra flesta har bott i Arbrå, Kilafors och Bollnäs. På Daniels mormors sida kommer åtta generationer av människor i princip uteslutande från Bollnäs. På morfars sida kommer de allra flesta från Arbrå. Farmors släkt härstammar till stor del från Bollnäs och farfar från Arbrå och Hanebo, Kilafors.

– Det är en väldigt stationär släkt, kan man konstatera, säger Sune Persson från Riksarkivet.

Långt tillbaka i släkten finns också ett kusingifte. Daniels farfars mormor och morfar var kusiner och uppvuxna i Hanebo.

En annan gissning på vilka namn som kommer att fortsätta i det kungliga släktträdet är – Anders. Så heter nämligen både Daniels farfar, farfars far, farfars farfar och farfars farfars far.

I Bernadottesläkten är det vanligare med Carl, Oscar eller Gustaf.

Om det däremot blir en prinsessa är sannolikheten kanske mindre för att hon får ett Westlingskt namn. I Daniels släkt är Anna, Karin, Kerstin och Brita de vanligaste kvinnonamnen och inget av dem finns på Victorias sida.

Men hans mormors mor hette Kristina – ett namn som också finns i den Bernadottska släkten. På Victorias sida är däremot både Desirée, Margareta och Birgitta vanligare.

Mer läsning

Annons