Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu är all mat god”

/
  • Eleverna kastade sig över maten när Åbyggeby Landsbygdscenters skolmatsal invigdes på Måltidens dag i går. Vitlöksbiffarna med potatis och brunsås var uppskattade och till efterrätt bjöds alla på tårta.
  • Elin Hollsten i förskoleklassen högg in på maten när Åbyggeby Landsbygdscenter formellt invigde sitt nya kök på Måltidens dag i går.
  • Barnen väntar ivrigt på att få hugga in på skolmaten. I går hade kockarna dukat upp långbord i idrottshallen så att samtliga elever på både förskolan och skolan skulle få plats att äta samtidigt.
  • Kocken Ulrika Lindblom sätter fram maten som ska serveras under invigningen. Hon och kollegan Anki Engström har redan lagat maten i drygt två månader men eftersom det var måltidens dag passade en officiell invigning bra just i går. Eleverna bjöds på Vitlöksbiffar, med potatis och sås och salladsbord och till efterrätt fick alla tårta.
  • Kockarna Ulrika Lindblom och Anki Engström fick både blommor och lyckönskningar på invigningsdagen i går. Här är det utbildnings- och kulturnämndens ordförande Anna Schönning (s) som överlämnar en blomma.
  • Eleverna kastade sig över maten när Åbyggeby Landsbygdscenters skolmatsal invigdes på Måltidens dag i går. Vitlöksbiffarna med potatis och brunsås var uppskattade och till efterrätt bjöds alla på tårta.
  • Eleverna kastade sig över maten när Åbyggeby Landsbygdscenters skolmatsal invigdes på Måltidens dag i går. Vitlöksbiffarna med potatis och brunsås var uppskattade och till efterrätt bjöds alla på tårta.
  • Klara Sandelin går på den kooperativa förskolan Svalan som ligger i Åbyggeby Landsbygdscenters stora allaktivitetshus. Hon smaskade glatt i sig vitlöksbiffarna och nickade blygt på frågan om biffarna var goda.
  • Invigningsdagens lunch.

Med bandklippning, köttfärsbiffar och tårta invigdes i går Åbyggeby Landsbygdscenters skolkök. Nu får eleverna mat som är lagad från grunden varje dag.

Annons

– Maten är jättegod, särskilt gott är tacos, konstaterar Elin Hollsten i förskoleklassen.

När höstterminen startade för två månader sedan tog Åbyggeby Landsbygdscenter över matlagningen till skolan och förskolan. Den gamla ”koka-kyla”-maten är nu ett minne blott och nu serverar fem av kommunens sju skolor mat lagad från grunden, bara Gäveränge och Rabo skola har fortfarande ”koka-kyla”-mat.

– Vi försöker handla så mycket ekologiskt vi bara kan, och närproducerat, säger kocken Ulrika Lindblom och berättar att köttfärsen i dagens biffar kommer från Åkrarna, rotsakerna och potatisen från Alneborg och majsen och vitkålen från Böle.

– Det kräver ju lite mer planering när vi ska handla och så, men det är jätteroligt att jobba med närproducerade råvaror. De smakar mycket bättre och vi behöver inga tillsatser alls, säger kocken Anki Engström.

– För kommunen kan inte det här bli bättre. De lagar fantastiskt bra mat och kommunen behöver inte ens investera i ett nytt renoverat kök, sådana här initiativ gynnar verkligen barnen, säger utbildnings- och kulturnämndens ordförande Anna Schönning, som i går klippte bandet när matsalen officiellt invigdes i går.

Landsbygdscenter har investerat ungefär två miljoner kronor i renoveringen av köket och nu lagar de två kockarna ungefär 100 portioner om dagen.

– Barnen brukar få önska, så nästa vecka blir det stekt strömming med potatismos, det har barnen önskat, ler Ulrika och berättar att kycklingvingar och revbensspjäll är två andra favoriter hos barnen.

– Jag gillar pannkaka bäst. Det är mycket bättre mat i år, nu är allt gott. Förr var potatisen torr eller kletig, jättekonstig, men nu är den fräsch, säger Lilly Nordell i klass 5.

text och Foto

Mer läsning

Annons