Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Kalle död

/
  • Fick inte leva. Naturvårdsverket gav ingen dispens för att ha kvar den lilla moderslösa älgkalven i älgparken i Mo, Ockelbo.

I går avlivades Kalle.
Naturvårdsverket gav ingen dispens att ha kvar den lilla älgkalven i älgparken i Ockelbo.
– Jag är så fruktansvärt ledsen, sade Lars Arkesjö, som överrumplades av hur snabbt polis och veterinär var på plats endast tio minuter efter att han fått beskedet.

Annons

Efter flera dagars överläggningar fattade Naturvårdsverket i går sitt beslut om Kalles framtid. De medgav inget undantag från bestämmelserna om att hålla vilt i hägn.

Älgparkens ägare Lars Arkesjö, som tagit hand om Kalle, har endast tillstånd av länsstyrelsen att ha älgar i sin park som fötts upp i fångenskap och följde inte sitt tillstånd när han tog hand om den vilda moderslösa älgen.

Beslutet faxades på eftermiddagen från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen i Gävleborg, som är tillståndsgivare för djurparken, och till polisen.

Länsstyrelsens ansvarige för vilthägn, Daniel Hansson, meddelade Arkesjö att de inte har något lagrum att fatta något annat beslut än Naturvårdsverket och direkt efter det dök polis och veterinär upp.

– Jag hann inte ens läsa beslutet jag fått på mejl förrän de var här. Det tog bara tio minuter. Jag krävde att de inte skulle ta Kalle härifrån och det gjorde de inte, berättar han.

Kalle fick först en lugnande spruta och sedan en till spruta så han somnade in för gott. Då var inte Arkesjö på plats.

– Allt gick så fort. Det känns så bittert.

In i det längsta hade Arkesjö hoppats att Kalle skulle få leva och när Arbetarbladet pratade med honom på kvällen hade han svårt att hålla tårarna tillbaka.

Att polisen var snabbt på plats kan bero på att de inte ville att den kaotiska situationen för några veckor sedan skulle upprepas. Även den gången kom polisen till älgparken för att avliva Kalle, men älgen släpptes in till de andra nyfödda älgkalvarna och det var omöjligt att skilja dem åt.

Lars Arkesjö var då misstänkt för brott mot jaktlagen, en misstanke han senare friades från.

Under de här veckorna sedan kalven kom till älgparken efter att en privatperson hittat honom irrande ute på vägen, har Lars Arkesjö och Kalle tillbringat många timmar tillsammans med nappflaskan. Kalle följde efter Arkesjö vart han än gick.

– Eftersom det tagit så lång tid har det funnits hopp, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att inte vilken privatperson som helst kan ta hand om vilsna älgar, men i det här fallet hade myndigheterna kunnat göra ett undantag, anser han.

Mitt i allt mörker ser älgparksföreståndaren ett litet ljus och vill tacka alla som stöttat honom, inte minst Arbetarbladets läsare som, han säger, stått på hans sida mot myndigheterna.

Länsstyrelsen ansvarige för vilthägn, Daniel Hansson, tycker att hela den här historien är olycklig och dragit ut på tiden alldeles för länge.

– Hade Arkesjö kommit till oss på en gång hade det här inte behövt hända.

– Det ska mycket till för att dra in ett tillstånd, men vi har bett att han ska förklara sig, svarar Daniel Hansson.

Mer läsning

Annons