Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det cykelväg från Ockelbo kyrka till Wij

/
  • Amanda Hultkrantz och Linda Landin, med hunden Kita och fem månader gamla Elsa i vagnen, tycker att det är jättebra att det ska byggas en cykelväg mellan kyrkan och Wij trädgårdar.
  • Att möta trafik längs Gamla Åmotsvägen är inte helt lätt. Gångtrafikanter är helt oskyddade och tvingas ut i väggrenen. Här är Amanda Hultkrantz och Linda Landin, med hunden Kita och fem månader gamla Elsa i vagnen.

Önskemålet är att bygga gång- och cykelvägar från byarna till centrala Ockelbo.
En helt ny gång- och cykelplan för kommunen ska nu tas fram.

Annons

Kommunen har presenterat ett förslag till ett helt nytt gång- och cykelvägnät för kommunen. Fram till 4 november kan man lämna synpunkter om planen.

– Vi har brist på gång- och cykelvägar i hela kommunen. Många av vägarna är statliga och vi har ingen rådighet över dem, men vi har större möjlighet att påverka Trafikverket med en uppdaterad plan, säger Patrik Landberg, GIS-samordnare.

Läs mer: Eftersatta väger i Ockelbo och byarna är i stort behov av rust

I alla byarna önskas separata gång- och cykelvägar i tätorterna. I till exempel Lingbo, där grusvägen bakom västra industriområdet används som cykelväg i dag, vill kommunen också satsa på bättre belysning och skyltning. Dessutom vill man koppla ihop centrala Ockelbo med alla byarna genom att anlägga gång- och cykelvägar hela sträckorna. Totalt rör det sig om omkring 6 mil.

Även till Mo, Stenbäcken, Ulvsta och Åbyggeby önskar man nya vägar.

Mindre åtgärder som cykelpassager och förbättrad belysning, på de vägar kommunen äger, kan kommunen själv besluta om.

– Men det är också en prioriterings- och kostnadsfråga för politikerna, konstaterar Patrik Landberg.

För de större vägarna och mer kostsamma önskemålen får kommunen lita till Trafikverket och hoppas på bidrag från staten.

Läs också: Bybor har länge önskat cykel- och gångvägar i och till byarna

Den enda nya gång- och cykelvägen som är beslutad är längs Gamla Åmotsvägen, mellan södra Åsgatan och Wij. I dag är gång- och cykeltrafikanter helt oskyddade och sikten är dessutom dålig. Trafikverket har meddelat att byggstart ska ske hösten 2017 och vägen ska stå klar våren 2018.

– Jättebra. Det blir ju väldigt trångt när det kommer trafik, säger Amanda Hultkrantz, som går i väggrenen vid Bysjöstrand tillsammans med vännen Linda Landin, hunden Kita och fem månader gamla Elsa i vagnen.

– Jag brukar gå här ofta och det är mycket trafik, så fort det kommer en cyklist eller nån som går blir det jättetrångt, säger Linda Landin.

Mer läsning

Annons