Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har polisen flyttat in i kommunhuset

/
  • NYA UPPGIFTER. Informationskontoret i kommunhuset ska nu också utföra polisens serviceärenden. Karin Hedin, som är vikarie, och Lena Stridh, har med sig polisen Maria Berg som stöd under den första veckan.

I dag stängde polisstationen i Ockelbo. Samtidigt tecknar man ett avtal med kommunen om att hyra ett rum i kommunhuset – och informationskontoret tar över polisens serviceärenden.
Men några poliser som är ortsplacerade i Ockelbo blir det inte.

Annons

Boka lokaler, få turistinformation och lämna tillbaka låneböcker – redan tidigare var det inte mycket man inte kunde göra på kommunens informationskontor. Och i går flyttades också polisens serviceärenden över hit.
– Det är kul med lite nya grejer, vi har ju redan flera olika verksamheter, tycker Lena Stridh som tillsammans med kollegan Kajsa Carlsson ska gå utbildningar hos polisen för att lära sig det nya.


Här ska man kunna hämta och lämna in blanketter, få hjälp att göra polisanmälningar och lämna in mindre hittegods. Den första veckan kommer polisen Maria Berg, som jobbade i expeditionen på stationen tvärs över gatan, att finnas där som stöd. Tidigare har Ockelboborna kunnat komma till polisstationen i Ockelbo två dagar i veckan.
– Vi har haft mellan två och 15 besök om dagen i Ockelbo. Nu kommer vi att vara tillgängliga varje dag men det är svårt att säga om det kommer att öka besöksantalet, säger enhetschefen Ann-Berit Huhtala som ansvarar för att utbilda personalen.


Samtidigt stänger polisstationen. Tanken är att två poliser ändå ska vara synliga i Ockelbo de flesta av veckans dagar. Närpolisen Sven-Olof Åberg har sällskap av Wigon Lind, tidigare stationerad i Bergby. De kommer däremot inte att vara placerade i Ockelbo och utgå från sitt rum i kommunhuset, utan utgå från Gävle.


Kommunen och polisen kommer att arbeta fram ett större samverkansavtal under året och det här är den första kommunen i länet som startar ett samarbete med polisen.
– Men det finns andra vi önskar inleda sådana här samarbeten med också, säger länspolismästare Christina Forsberg som var i Ockelbo för att inviga de nya lokalerna.I Hofors för man just nu diskussioner om att samverka med kommunen. Där är det fortfarande osäkert exakt hur samarbetet ska komma att se ut och när man ska stänga polisstationen.


Kommunalråd Magnus Jonsson (S) har varit engagerad i att få flera poliser till Ockelbo och han är nöjd.
– För mig är inte lokalen det viktiga utan servicen ute i samhället. I små kommuner känner man att en efter en av de större samhällsfunktionerna försvinner. Då är det upp till oss att hitta samverkanslösningar så vi får ha kvar servicen.

Mer läsning

Annons