Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan byborna fika på herrgården igen

/
  • VACKERT. Det allra bästa med Jädraås herrgård är läget, tycker Anna-Stina Hammarberg. ”Vi skriver i annonserna att det är onödigt vackert här”, säger hon och skrattar.
  • BUFFÉ. I de tidigare ägarnas matsal har Anna-Stina och Kaj ställt in allt sitt hopsamlade glas i ett vitrinskåp. ”Här ska vi använda allting, det är mycket bättre än att det bara står”, tycker Anna-Stina.
  • MILJÖ. Anna-Stina och Kaj Hammarlund har kontakt med trädgårdsmästarutbildningen i Wij och hoppas på att så småningom få hjälp med att återställa trädgården som den såg ut förr i tiden.

Två veckor efter att de hört talas om Jädraås herrgård var den deras. Anna-Stina och Kaj Hammarberg blev nya ägare efter ett snabbt beslut – och de är nöjda. – Vi skriver i våra annonser att det är ”onödigt vackert” här, säger Anna-Stina.

Annons

Solen gassar och Anna-Stina Hammarberg slår sig ner i skuggan för att berätta om planerna för Jädraås herrgård. Hon har varit i trädgården och plockat blommor till borden i matsalen, där man sedan en vecka tillbaka har sommarkafé på dagarna.

Dessutom har man kvällsöppet på onsdagarna.

– Vi hoppas lite på att locka hit knuttarna på våra onsdagskvällar, de brukar vilja se gamla fina platser när de är ute. Men framför allt vill vi att herrgården ska bli tillgänglig för Jädraåsborna. De senaste två ägarna har haft privatbostad här och det känns som att folk är glada över att vi öppnar igen, säger hon.

Paret kommer närmast från Stockholm och har haft en Cerverabutik i Södertälje de senaste tolv åren. De hade börjat se sig om efter något annat när de hörde av Anna-Stinas vän, som är Jädraåsbo och engagerad i byarådet, att herrgården här var till salu.

– Två dagar senare var vi uppe och tittade på den och två veckor senare ägde vi den. Det gick jättesnabbt!

Båda två ville byta bana och syssla med något annat och herrgården, med bed and breakfast och vandrarhem, passade perfekt. Nu har de gjort om köket så det är godkänt för matlagning igen, de kommer att börja servera mat till nattgäster och ta emot beställningar.

Dessutom har de planer på att fräscha upp, renovera och kanske göra om en del av rummen.

– Det beror helt på vad det blir för efterfrågan. Vi funderar på att göra flera rum med egna badrum, men samtidigt är det många som säger att de tycker om just det här. Att inte bo i några lyxrum men i en genuin miljö.

Sommarkafét började man med förra veckan och det har varit uppskattat bland byborna, säger Anna-Stina.

– Man märker att de är stolta över sin herrgård. Det här var en bruksort tidigare och här är man stolta över vad den tiden gjorde för bygden.

Mer läsning

Annons