Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan vi bilda familj"

/

(Uppdaterad 15:39) Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling förlovar sig, bekräftar Hovet i ett pressmeddelande. Bröllopet hålls försommaren 2010.

Annons

Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland. Kungen och regeringen har givit sitt samtycke till äktenskapet och regeringens beslut överlämnades till kungen i samband med dagens konselj på Slottet. 

Ockelbo kommun kommer att hålla en presskonferens klockan 14. Där kommer man för första gången att göra ett offentligt uttalande angående Daniel Westling.

Kungen och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommenterar förlovningen i ett videoklipp på hovets hemsida. Det var en till synes glad kung Carl XVI Gustav som berättar om nyheten.
– Kära svenskar, hemma och utomlands. Ja, det är så jag brukar börja mina tal när jag talar i radio och tv när jag vill förmedla något. Och som ni kanske anar är det något alldeles speciellt jag vill förmedla. Nämligen att i dag offentliggörs eklateringen mellan kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling, säger han och utväxlade blickar med sin leende dotter.

Och han fortsätter:
– Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt, långt liv tillsammans. Vi har självklart under de här gångna åren lärt känna Daniel och har förstått att det är en ung herre som jobbar hårt och tar livet på allvar.
– Därför är det speciellt roligt att hälsa dig välkommen. Jag har med glädje gett mitt medgivande och i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.
– Självklart är det för oss en speciell dag men också en speciell dag för Sverige, säger kungen.

Drottning Silvia vände sig först till sin blivande svärson.
– Vi tar emot Daniel med öppna armar i vår familj. Jag upplever honom som ödmjuk men ändå bestämd, som omdömesgill och klok. Du är full av energi och omtänksam och kommer bli en utmärkt make till Victoria, säger hon.
Sedan vände hon sig till sin nyförlovade dotter.
– Vi har fullt förtroende för dig och ditt val, Victoria, och jag kommer göra allt för att stödja er. Nu skrivs ett nytt kapitel och jag är mycket glad för Victorias och Daniels skull.

Kronprinsessan Victoria säger i filmen på Hovets hemsida att hon är stolt över att få verka för Sverige, men att det är lättare när man är två.
– Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg. Ni har säkert sett på mig de senaste åren att jag har verkat både starkare och gladare. Och nu så kan vi alltså inleda förberedelserna för att starta något eget och bilda familj, säger hon och tittar på sin blivande make.
Och hon fortsätter:
– Jag vill tacka mamma och jag vill tacka pappa för ert stöd och för er hjälp men jag vill också tacka svenska folket för den värme som både Daniel och jag känner från er. Ert stöd är oerhört viktigt för oss. Tack.


Mer läsning

Annons