Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lagas det mat på Perslundaskolan igen

/
  • MATLAGNING. För första gången på länge lagas det egen mat i köket på Perslundaskolan. Ulrika Lindblom och kollegan Carina Krantz ska laga mat till 220 elever. Och det ska vara ekologiskt, närproducerat och utan onödiga tillsatser.
  • SALLAD. En av idéerna som hängt med sedan stjärnkocken Carola Magnusson fanns på skolan är den stora salladsbuffén som dukas upp i matsalen. ”Vi ska ha hembakt bröd också, men det har vi inte hunnit med än”, berättar Ulrika Lindblom.

Nu är det slut på onödiga tillsatser och uppvärmd mat från centralköket. Perslundaskolan har fått tillbaka matlagningen och i går var det premiär för den hemlagade maten.

Annons

– Det känns jättekul. Det har varit tråkigt att stå och värma andras mat, säger Ulrika Lindblom som jobbar i köket.

Egna råvaror. En rejäl salladsbuffé. Stora hinkar hemmagjord sylt utan tillsatser. När det i går var dags att återinviga köket på Perslundaskolan var det mycket som var annorlunda.

– Men vi tar en mjukstart nu i början, med blodpudding och potatisbiffar. Det tar nog ett tag att få ordning på rutinerna och hinna med allt, säger Carina Krantz som just kommit till Perslunda från centralköket. Hon och Ulrika Lindblom ska nu jobba heltid med det egna tillagningsköket.

Egentligen skulle de ha börjat testköra köket redan för ett par veckor sedan men det var mycket som behövde ordnas. En del nya inventarier behövde monteras in, det behövdes nya golvbrunnar och en skiljevägg mellan disken och matlagningen. Men i går var allt klart.

Och det märks att medverkan i Matakuten har påverkat hur det ser ut i köket. Här ska det inte lagas mat på samma sätt som i resten av kommunen. Allt ska tillredas på plats, med egna råvaror.

– Vi ska undvika konserveringsmedel, sötningsmedel, glutamat och transfetter. Och så ska vi försöka få tag i ekologiska råvaror så gott vi kan, berättar Carina.

Till exempel har de redan gjort egen sylt till maten, av jordgubbar och hallon, utan onödiga tillsatser. Ute bland eleverna muttras det en del över att några av kryddburkarna är borta – och vissa passerar salladsbordet väldigt hastigt – men för personalen är det en odelat positiv utveckling.

– Dels är det jättebra att vi lagar från egna råvaror för om det blir över kan vi ta vara på det. När vi serverade uppvärmd mat kunde vi inte spara den, då var det ingen näring kvar. Dessutom är det jätteroligt att laga mat. Det är tråkigt att stå och värma andras mat när man själv har utbildningen, säger Ulrika.

Det var i november förra året som kommunfullmäktige tog beslut om att Perslundaskolan ska få ett eget tillagningskök. Till en början har man det på försök i två år. Beslutet kom efter att skolan deltagit i tv-serien Matakuten.

I februari ska man ha en officiell invigning av Pers-lundaskolans nya kök.

Då kommer landshövdingen att vara på plats, tillsammans med bland annat kocken Carola Magnusson som medverkade i Matakuten.

Mer läsning

Annons