Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny regel försvårar för plusjobbare

Tre plusjobbare i Ockelbo blev erbjudna fortsatt jobb när plusjobbet försvinner. Men plötsligt ändrades reglerna.
Nu måste de gå hemma tre månader innan de får komma tillbaka till jobbet.
– Det är en märklig regel, tycker kommunens handläggare Torbjörn Hallberg.

Annons

I år avslutas plusjobben i Ockelbo. Av sammanlagt 45 plusjobbare har ett drygt tiotal gått vidare till anställningar.

Ytterligare några blev erbjudna fortsatt jobb med särskilt anställningsstöd.

– De har jobbat genom kommunen hos ideella föreningar, det förstår man ju att föreningarna behöver anställningsstödet för att kunna behålla dem, säger Hallberg.

Men plötsligt ändrades reglerna. Nu var det inte längre tillåtet att gå från ett plusjobb till ett annat stöd.

Två personer i Ockelbo hann inte gå över – nu måste de vänta tre månader innan de kan börja igen. Hade det handlat om en kommunal anställning hade väntetiden varit ännu längre.

– Vissa hann gå direkt över innan reglerna ändrades. De som inte hann med är ju besvikna nu. Det är bara att utgå från sig själv, om man ska få en ny anställning på ett ställe där man trivts bra i två år vill man ju inte vänta flera månader.

Under de tre månaderna är tanken att de ska söka jobb genom Arbetsförmedlingen. Torbjörn Hallberg förstår varför man ska testa det innan man går över till ett nytt jobb med stöd.

– Om de är beredda att flytta inom hela Sverige så visst, arbetsmarknaden ser bättre ut söder om Dalälven. Men många har varit borta från arbetsmarknaden väldigt länge. Det kan vara jättetufft.

Holger Hammar, handläggare på Arbetsförmedlingens enhet för program, förklarar att alla plusjobbare ska hänvisas till jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen under en period:

– När man haft ett plusjobb är vår förhoppning att man lärt sig något. Man ska ha möjlighet att presentera de nya kunskaperna och pröva dem mot arbetsmarknaden innan man går in på ett nytt stöd.

Han förstår att det kan verka konstigt att tvinga människor att vänta tre månader innan de får börja på sina nya jobb med anställningsstöd:

– Men det är inte tanken att man ska gå vidare från ett anställningsstöd till ett annat. Och plusjobben är ju också en form av anställningsstöd. Däremot är det fritt fram för arbetsgivaren att anställa utan stöd.

Mer läsning

Annons