Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ögon ska syna skolan

/
  • INGA BESLUt bara ny väntan. Klass 7A på Perslundaskolan har lektion i matte. Skolans lokaler är i stort behov av rust och både elever och lärare är trötta på att den utlovade rusten skjuts på framtiden. Nu ska kommunen för fjärde gången på åtta år utreda skolans framtida organisation och under tiden kommer man inte att fatta några som helst beslut om renoveringar.

Tre skolutredningar har kastats i papperskorgen av politikerna.

Nu är det dags för fjärde utredningen på åtta år.

– Vi måste ta ett ordentligt beslut, vi har utrett skolan tillräckligt många gånger, säger kommunchefen Lars Sjödin.

Annons

Tre skolchefer har mellan 2003 och 2009 utrett skolans organisation i Ockelbo utan att mycket har hänt.

Den här veckan finns konsultfirman PwC på plats för att politiker, skolledning, lärare, elever och föräldrar ännu en gång ska intervjuas om hur skolan kan förändras. Bakgrunden är de kraftigt minskade elevkullarna och de dåliga resultaten.

– Vi är väldigt bekymrade. Ingen av de tidigare utredningarna har lett till några större förändringar, och framför allt inte till några förbättrade skolresultat, snarare sämre. Så nu måste vi se över hur vi kan förbättra organisationen, säger kommunchefen Lars Sjödin.

Varför måste ni göra en helt ny utredning – kan ni inte använda någon av de tre tidigare?

– De tidigare har varit interna utredningar och nu behöver vi få hjälp utifrån av en extern utredare med nya ögon.

Bara för två år sedan la en skolutredningsgrupp, ledd av skolchefen Lotta Wennlund, fram ett förslag om att lägga ner byskolorna och rusta Perslunda, ett alternativ som var på tapeten redan vid 2007 års skolöversyn. I utredningsgruppen satt politiker från samtliga partier som fanns representerade i utbildnings- och kulturnämnden (UKN) – socialdemokraterna, centerpartiet, vänsterpartiet och moderaterna. Men förslaget om nedläggning fick trots det nobben av politikerna i UKN och rusten sköts på framtiden.

– Tjänstemännen var tydliga i utredningen, de tyckte att det bästa var att samla resurserna och lägga ned byskolorna. Men politiken sa nej och då blev det inget av utredningen eftersom det är politikerna som bestämmer i slutändan, säger Lars Sjödin.

Medan utredningen pågår kommer inga beslut alls att fattas angående renoveringarna av Åmots skola och Perslunda.

Mer läsning

Annons