Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för välkänt hus i Ockelbo

/
  • SNICKRAR. Det finns en hel del att göra innan husets alla sex lägenheter är färdiga. Eva Persson ägnar många timmar i veckan åt huset. ”Man får göra det mesta själv, annars går det ju inte. Det jag inte kan frågar jag om, och det jag inte klarar av får jag leja”, säger hon.
  • NÖJD. Thomas Frank har flyttat in i en av de stora lägenheterna på bottenvåningen. Här har han takmålningar, kakelugnar och tilltagen takhöjd. Han konstaterar att han stortrivs i sitt nya boende.
  • TRÄDGÅRD. Ute i trädgården ska det så småningom finnas både hönsgård och simbassäng. ”Det är inte högsta prioritet men bassängen vill jag få klar så snabbt det går”, säger Eva.

En gång i tiden hölls det storslagna fester i Erik Ockelbo-Lundgrens stora hus. Nu blir det i stället lägenheter för handikappade. Eva Persson, som driver Puffen assistans, har stora planer för huset.
– Det kommer att bli kanon här, säger hon entusiastiskt.

Annons

För drygt tio år sedan sålde Eva Persson kläder och hade nog inte en tanke på att jobba inom omsorgen. Men allt förändrades när hennes äldre bror drabbades av dödlig cancer. När vården ville placera honom på sjukhem sade Eva ifrån.

– Inte en chans att de sätter honom på ett sådant ställe, tänkte jag. Han fick flytta hem till mig i stället, berättar Eva.

Hon vårdade sin bror och mot slutet, fram till hans bortgång, fick hon anställning av en assistansfirma.

Efteråt blev hon kvar i branschen, först som anställd men ganska snart startade hon eget med sambon Anita Thomé. I Puffen assistans erbjuder de hjälp till handikappade som bor själva men inte klarar sig på egen hand.

I våras fick de chansen att köpa ett stort äldre hus, i trakten känt som Ockelbo-Lundgrens hus. Här bodde racerföraren Erik Lundgren som tillverkade både båtar, skotrar och bilar som var kända långt utanför kommungränsen.

– Man har ju hört att det var väldigt pampigt och ståtligt här. Han hade mycket höjdare på besök, prins Bertil var här flera gånger.

Eva tog chansen och tog över huset, för att låta företagets brukare flytta hit. Det blir inget gruppboende utan vanliga lägenheter – däremot blir det en hel del gemensamma lokaler och gott om aktiviteter för de boende.

När allt är klart ska det förutom sex lägenheter finnas både spa, hobbyrum och gym i huset.

– Jag har grymma planer för det här. Vi får inte allting klart på en gång men när det är färdigt kommer det att bli kanon här.

En person har redan hunnit flytta in. Det är Thomas Frank, som lämnat sin gamla hyreslägenhet i Ockelbo för en tvårummare på 92 kvadrat, med kakelugnar i båda rummen och en imponerande takhöjd.

– Det passar mig bra, det här, säger han med ett nöjd leende när han visar upp sitt nya boende.

Evas bror, som gick bort för knappt tio år sedan, hette Ulf. Men han kallades för Puffen.

Så företagsnamnet har egentligen ingenting att göra med en ”puff i rätt riktning” som många brukar tro, utan företaget är uppkallat efter honom.

I dag har Puffen assistans 44 anställda och hjälper och avlastar människor både i Skutskär och Ockelbo med omnejd.

– Det känns liksom lite fint, som att han lever kvar genom det här.

Mer läsning

Annons