Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för hästhållare i kommunen

Allt fler i Ockelbo skaffar hästar och hästhållningen närmar sig bebyggelsen. I takt med det kommer klagomål och bygglovsärenden som är svåra att hantera. Nu utformar kommunen en rad riktlinjer för hästhållning. – Men vi kommer inte att åka runt och kontrollera de befintliga hästägarna, säger Anna Hansson, bygg och miljö.

Annons

I dag finns en ridskola, 140 stall med upp till fem hästar och tio stall med fem hästar eller mer i Ockelbo kommun. För varje år ökar hästhållningen, samtidigt som traditionell djuranvändning minskar. Och samtidigt kommer hästarna allt närmare bebyggelse och planlagda områden som är avsedda för boende.

– Det har varit en del klagomål och eftersom det blir mer och mer hästar tyckte vi att det behövdes riktlinjer, förklarar Anna Hansson, bygg- och miljöförvaltningen.

Riktlinjerna kan vara till hjälp när kommunen hanterar klagomål och vid handläggning av bygglovsärenden. Men det är i första hand inför nyetablering av bebyggelse och hästhållning i kommunen – Hansson tror inte det blir aktuellt att åka runt och kolla hur hästgårdarna lever upp till riktlinjerna.

– Och det är bara riktlinjer. Vi kommer ju att fortsätta bedöma varje ärende enskilt ändå.

Bland riktlinjerna finns förslag på vilket avstånd det ska vara mellan bebyggelse och hästgårdar och hur hagar ska anläggas. Förslaget är nu ute på remiss och finns bland annat att se på biblioteket i Ockelbo.

Mer läsning

Annons