Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo församling i kris

/
  • TUFFT. Bertil Eriksson (s) konstaterar att församlingen har några hårda år framför sig. ”Vi kommer nog att gå med 500 000 plus i år ändå, men under 2010 och 2011 blir det svårt. Då vete sjutton hur vi ska bära oss åt”, säger han.
  • TILL SALU. Arrendegården, ett hus och en byggnad som används till förråd, kan komma att säljas för att försöka rädda Ockelbo församlings               ekonomi.

Försäljningen av prästgården räckte inte långt. Ockelbo församling brottas fortfarande med ekonomiska bekymmer och nu tvingas man sälja flera fastigheter.

– Det vete sjutton hur vi ska lösa det, säger Bertil Eriksson (M), kyrkorådets ordförande.

Annons

Ockelbo församling har stora ekonomiska problem. I dagsläget ligger man flera miljoner minus och Bertil Eriksson ser ingen ljusning.

– I år håller vi oss flytande. Men 2010 blir det sämre, och 2011 blir det ytterligare sämre, konstaterar han.

För att undvika konkurs ser man nu över alla möjligheter till att spara pengar. När en kanslist försvinner vid årsskiftet kommer man till exempel inte att söka någon ersättare till den tjänsten.

– Personalen är ju den dyraste posten men vi har nog gjort de neddragningar vi kan göra.

Redan i våras sålde församlingen sin sista prästgård av ekonomiska skäl. Det gav församlingen 1,65 miljoner men det har inte räckt långt. Kyrkstugan i Jädraås är en av fastigheterna man gärna säljer. En annan kan vara arrendegården i Ockelbo men då hotas den barnverksamhet kyrkan driver.

– Vi har inte lokaler och personal för att kunna ta emot alla i dag, vi tvingas redan säga nej till en del barn som vill vara med, säger Eriksson.

I Ockelbo har man inte förlorat många medlemmar, tvärtom berättar Eriksson att man är en av de församlingar i området som har högst andel medlemmar.

– Men vi har en nedgång i kyrkoavgifter, till följd av arbetslöshet och annat som påverkar. Och eftersom det är en förskjutning på dem vet vi att vi får det mycket tuffare under de kommande åren.

Trots att Ockelbo församling äger en hel del skog är det inte heller något som kan hjälpa församlingen ur krisen. Skogen förvaltas av egendomsnämnden i Uppsala stift, och en stor del av inkomsterna går till stiftet.

– Vi får en andel, ungefär 1 miljon om året. Men eftersom de går minus där också får vi ju mindre nu tyvärr.

Ockelbo församling äger tre kyrkor: i Åmot, Lingbo och Ockelbo. Dessutom äger man en kyrksal i Jädraås. Men än så länge tänker man inte sälja någon av kyrkorna.

– Jag tror nästan det är osäljbart. Möjligtvis då kyrksalen i Jädraås. Det är inte aktuellt i dag men på sikt kan det bli så om någon intressent dyker upp.

Mer läsning

Annons