Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo kommun hoppas på privata nybyggen

/
  • Plats för bostäder. Här, på Södra Åsgatan, vill Magnus Jonsson bygga bostäder. Kommunen äger den byggklara marken och hyresgästerna skulle bo både centralt och med utsikt över Bysjön – fast till ett högre pris än vad man är van vid.

Ockelbo vill att inflyttningen till kommunen ska öka. Men var de nyinflyttade ska bo är en besvärlig fråga.

– Det finns inga lägenheter att hyra i centrala Ockelbo, det är ett jättestort problem, säger kommunalrådet Magnus Jonsson som hoppas att privata aktörer ska satsa på nybyggen i samhället.

Annons

Ett av de stora målen med projektet ”Ockelbo med grannar” har varit att få fler att flytta till Ockelbo. Men det kan bli svårt. Det kommunala bostadsbolaget Ockelbogårdar har endast tio lediga lägenheter i centrala Ockelbo just nu.

– Och det finns ingen efterfrågan på dessa lägenheter. De tio vi har lediga är bara små ettor och tvåor och folk vill ha treor eller fyror, berättar Ockelbogårdars vd Bo Lindblad.

Kommunen har flera byggklara tomter i centrala Ockelbo men hos Ockelbogårdar finns inga planer på att bygga de flerfamiljshus som det finns möjligheter för.

– Nej, inte i nuläget. Vi har inte råd. Det kostar 26 000 kronor per kvadratmeter att bygga nytt och det är för dyrt, säger Ockelbogårdars vd Bo Lindblad och konstaterar att en enda ny trea skulle kosta uppemot 1,3 miljoner kronor.

8 500 för en trea

Bo Lindblad uppskattar att hyran skulle ligga på drygt 8 500 kronor på en ny trea i centrala Ockelbo.

– Och folk har inte råd att bo i Ockelbo för 8 500 kronor i månaden, tror han.

Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson tror däremot att det finns ett intresse bland Ockelboborna att bo i nya lägenheter i ett attraktivt läge i centrala Ockelbo, men till ett högre pris.

– Det kommer förstås att bli lite dyrare att bo i nya lägenheter, men jag tror att det finns ett underlag.

När kommunen själv inte har råd att bygga nytt ställer Jonsson sitt hopp till privata aktörer.

– Kommunen kan inte låna upp mer för att bygga nytt, det har vi inte råd med. Så nu måste vi ut till stora privata aktörer och se om det finns intresse för att bygga i Ockelbo.

– Nu måste vi åtminstone be byggbolag utifrån att räkna på att bygga nytt. Det skulle vi ha gjort för länge sedan, konstaterar han.

Även hos privata hyresvärdar är det lapp på luckan för de som vill hyra en större lägenhet i centrala Ockelbo.

Mer läsning

Annons