Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo lägger 5 miljoner på nytt torg

Ett nytt torg för 5 miljoner kronor, sommarjobbsgaranti och en satsning på arbetslösa.
Det är några av huvudspåren i nästa års budget som Ockelbos politiker nu har röstat igenom

Annons

Arbetarbladet har redan berättat att majoriteten i Ockelbo, Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, presenterar en ansträngd budget för nästa år.

Läs också: Svag budget utan avsatta pengar till ishallen: "Men vi har tagit ett inriktningsbeslut att vi vill ha en ishall"

– Det är en svag budget, men vi ska sträcka på ryggen för vi har under åtta år levererat en budget i balans och starka resultat, sa kommunalrådet Magnus Jonsson (S) under fullmäktigedebatten.

Budgeten innehåller dock några satsningar. Till exempel så garanteras alla niondeklassare och elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet sommarjobb. Man ska också utreda konsekvenserna av att ta bort delade turer inom vården. Och den stora investeringen nästa åren blir ett helt nytt torg, något som helt ströks i den liberala alternativa budgeten.

– Vi satsar på aktivitet framför tomhet och avsätter 5 miljoner till ishallen i stället för torget, sa Stig Mörtman (LIB).

Läs mer: Liberalernas förslag till budget för 2016

I majoritetens budget finns inga pengar avsatta för hockeyhallen, däremot finns ett inriktningsbeslut att kommunen ska utreda förutsättningarna för en ishall.

– Står det någonstans att vi inte vill ha en ishall? Det vill vi, men vi måste ha mer underlag, konstaterade Marit Rempling (C).

Medan Liberalernas budget sparar in på det riktade utvecklingsbidraget till Wij på 900 000 kronor, samt på kommunadministrationen med 2,2 miljoner och fastighetsförvaltningen med 2,7 miljoner för att kunna ge nämnderna en större budget satsar majoriteten på en utökad investeringsbudget för mäkta med oförutsedda ärenden.

– Det måste finnas lite lösa pengar utifall någon knackar på dörren. Utan investeringspengarna hade vi aldrig kunnat göra någon förstudie för ishallen, konstaterade Magnus Jonsson (S).

– Det är lite som att kissa på sig när det är kallt. Det är varmt och skönt till en början, men sen blir det inte så roligt, sa förre kommunalrådet Staffan Nordqvist (S) om Liberalernas budget.

Efter en dryg timmes debatt klubbades majoritetens budget igenom med stöd av S, C, M, MP och V. Bara Sverigedemokraterna och Liberalerna reserverade sig till förmån för det liberala budgetförslaget.

Ytterligare en satsning som bli verklighet är projektet "Från försörjningsstöd till anställning" som kommunen lägger 3 miljoner kronor på. Man kommer nu kunna anställa 18 personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden. Planen är att Wij trädgårdars trädgårdsmästare ska fungera som handledare och kommunen kan då köpa tjänster av trädgårdsparken för mellan 2 och 3 miljoner kronor.

Läs mer: Kommunen ska rädda Wij trädgårdar genom att köpa tjänster för 2 till 3 miljoner

Den budget som klubbades rymmer också extra anslag till utbildnings- och kulturnämnden på 653 000 kronor samt 1,5 miljoner kronor till socialnämnden, som nu får möjlighet att starta ett trygghetsboende, utöka budgeten för försörjningsstödet samt anställa en socialsekreterare.

Mer läsning

Annons