Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo satsar för att få fler invånare

/
  • STORSLAGNA PLANER. Under tre år har Ockelbo kommun strävat efter att öka befolkningen och antalet turister som besöker kommunen.Totalt har kommunen satsat 7,5 miljoner kronor på projektet med kronprinsessbesöket i våras samt den stora byfesten som höjdpunkter.

Bröllopssatsningen går in på sista året i Ockelbo.

Kommunen har avsatt ytterligare 1,8 miljoner kronor för 2012 för att öka turismen och befolkningen.

– Vi ska fortsätta ha god dialog med Ockelboborna och anordna ett högkvalitativt Ockelboläger, säger projektledaren Monica Järnkvist om nästa års aktiviteter.

Annons

Kommunen har nu lagt totalt 7,5 miljoner kronor på projektet ”Ockelbo växer”.

Den stora händelsen det här året var förstås det tre dagar långa kronprinsessbesöket i maj. Ockelbo kommun satsade totalt 296 122 kronor på de olika aktiviteterna. Länsstyrelsen bidrog med 81 374 kronor.

Projektledaren Monica Järnkvist berättar att ungefär 2 000 besökare mötte upp när Daniel och Victoria kom på besök.

– Vi fick väldigt mycket god respons efter besöket. Det viktiga var just mötet med Ockelboborna och det tycker jag att vi lyckades bra med, säger Monica Järnkvist.

Förra året minskade befolkningen med 46 personer till 5 936, men inflyttningsnettot var positivt tack vare inflyttningen från utlandet. Den senaste siffran från 30 september visar att kommunens invånarantal har minskat ytterligare till 5 899 invånare.

– Att inflyttningen ska öka är ett långsiktigt mål och inget som händer över en natt, konstaterar Monica Järnkvist.

– Vi måste också jämföra vår befolkningsstatistik med liknande kommuner, vi vet ju att många flyttar till storstäderna.

Huruvida turismen ökat är svårt att mäta, men Monica Järnkvist berättar att handeln ökat omsättningen både under sommaren 2010 och 2011. Den senaste turistekonomiska mätningen pekar också på en fördubbling av turismomsättningen från 65 miljoner till 112 miljoner kronor under en tioårsperiod.

Nästa år är sista året för projektet och kommunstyrelsen har beslutat att avsätta ytterligare 1,8 miljoner kronor samt 150 000 kronor för Ockelbolägret.

Mer läsning

Annons