Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelboborna får välja vad polisen ska göra

Klotter, buskörning – eller något helt annat? Nu ska Ockelboborna få vara med och bestämma vilka områden som de lokala poliserna ska prioritera.
– Jag kan tänka mig att det kommer att handla om ordningsfrågor, säger kommunalråd Magnus Jonsson (S).

Annons

I alla kommuner i Gästrikland pågår ett arbete där lokala politiker, tillsammans med polisen, väljer ut vilka områden som ska prioriteras på orten av närpoliserna.

Men i Ockelbo går man ett steg längre. Här är det inte bara politikerna som avgör, i stället låter man varje medborgare vara med och tycka till.

– Tanken är att Ockelboborna ska vara med och påverka vad våra lokala poliser ska jobba med i Ockelbo. Vi ska ta fram tre, fyra prioriterade områden. Det kan vara klotter, EU-mopeder, vad som helst, säger Jonsson.

Under hösten ska man samla in synpunkter både från privatpersoner och organisationer i kommunen.

– Sedan sätter vi oss ner och tittar på detta mot vår kriminalunderrättelse och kommer överens om några områden. Har vi till exempel problem med den nationella plågan mopedåkandet sätter vi in resurser mot det. Vi har olika resurser att ta in mot olika problem, säger närpolischef Glenn Hillman.

De två lokala poliserna Sven-Olof Åberg och Wigon Lind kan därmed få hjälp av olika enheter när de jobbar mot de områden som invånarna valt ut – men de ska också göra det dagliga arbetet i Ockelbo.

– Om de är på plats när något händer tar de helheten, säger Hillman.

Vilka områden Ockelboborna vill prioritera återstår att se. Magnus Jonsson tror att ordningsfrågorna kan komma högt på önskelistan.

– Jag kan tänka mig att buskörningen i centrala Ockelbo kan bli ett område. Eller klotterfrågan. I större kommuner har man kanske mera problem med krogvärlden, slagsmål i krogköer, sådant har vi ju inte här.

I slutet av året ska det nya samverkansavtalet tecknas. Innan dess ska kommunfullmäktige ha godkänt de utvalda områdena som ska prioriteras.

Mer läsning

Annons