Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbolärare har fått nog

/
  • Patrik Fliesberg är lärare på Perslundaskolan. Han är glad över att politikerna aviserat att man ska satsa på skolan och lärarnas löner i den kommande budgeten. ”Men de 250 000 kronorna man pratar om blir en hundring extra för oss lärare och det är inte tillräckligt”, säger han.
  • DÅLIG MILJÖ. Stort behov av rust.
  • SLITEN. Perslundaskolan börjar bli gammal.

I kväll ska fullmäktige ta nästa års budget.

I förslaget finns en satsning på 250 000 kronor för höjda lärarlöner.

– Men det räcker inte. Vi kan inte acceptera det låga löneläget längre, säger Perslunda-lärarna Ann Ahlros och Patrik Fliesberg.

Annons

Samtliga partier är överens om att kommunen behöver satsa på skolan och lärarnas löner som i många år halkat efter i Ockelbo.

Kommunstyrelsen har föreslagit en satsning på 250 000 kronor för 2012 för att höja lärarlönerna.

– Men jag blir upprörd när politikerna pratar om ordentliga och historiska satsningar. Om man räknar bort sociala avgifter och slår ut pengarna på samtliga lärare i kommunen innebär den här ”historiska satsningen” att vi får en hundring mer i månaden, säger Perslundaläraren Patrik Fliesberg och suckar uppgivet.

– Vi har signalerat så länge och så intensivt att löneläget är under all kritik, det här räcker inte. Vi är trötta på att höra att det inte finns mer pengar, säger Ann Ahlros, lärare på Perslunda.

Att lönerna är låga leder förutom missnöje bland lärarna i Ockelbo också till rekryteringsproblem.

– Lärare söker inte tjänster i Ockelbo där man får flera tusenlappar mindre än i grannkommunen, säger Ann Ahlros.

– Det skapar en otrygghet här också. Flera av kollegorna tittar regelbundet på platsannonser. Ska vi ha bra lärare måste vi pröjsa också, säger Patrik Fliesberg och fortsätter,

– Kommunalrådet Magnus Jonsson har sagt att Ockelbo inte kan konkurrera med lönerna som finns i Gävle, utan att Ockelbo ska konkurrera med en god arbetsmiljö. Vilken arbetsmiljö menar man då?, undrar Patrik Fliesberg samtidigt som han visar runt i skolan.

Perslundaskolan är sliten och nedgången och Patrik Fliesberg vill visa killarnas toalett nere i källaren. Där stinker det av urin och avlopp.

– Det här är inte okej. Vi kan definitivt inte konkurrera med arbetsmiljön för att få hit duktiga lärare. Inte på någon enhet, samtliga skolor i kommunen är nedgångna och i behov av rust, konstaterar Fliesberg.

Just nu inväntar skolledningen på Perslunda dessutom provsvar från en inomhusutredning som sattes igång efter misstankar om mögel på skolan.

Mer läsning

Annons