Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesdag för byskolorna när S har medlemsmöte

/
  • Svår fråga. Anna Schönning (S), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, konstaterar att socialdemokraterna har en svår fråga att avgöra när de under lördagen tar ställning till byskolornas framtid.

Trots vallöftet om att behålla byskolorna måste socialdemokraterna nu ta ställning till om alla tre ska läggas ner. Det gör man på ett extra medlemsmöte i dag. Anna Schönning, ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, vill inte avslöja åt vilket håll hon lutar.

– Jag vill inte föregå medlemsmötet, säger hon.

Annons

Under de senaste veckorna har Anna Schönning och skolchefen Lotta Wennlund hållit informationsmöten runt om i Ockelbo för att diskutera byskolornas framtid med byborna. Och det har varit stor uppslutning på mötena, konstaterar Schönning:

– Det här är en fråga som verkligen mobiliserat människor och engagerat många ute i byarna. Man vill ha kvar sina skolor, det är jättetydligt.

Inför senaste valet hade socialdemokraterna med bland sina vallöften att alla byskolor skulle bevaras. Nu måste de ändå ta ställning till ett tjänstemannaförslag som innebär att alla tre läggs ner. Därför har medlemmarna kallats till ett extra medlemsmöte under lördagen.

– Det är medlemmarna som avgör om vi ska stödja förslaget om att lägga ner skolorna eller inte. Så vad vi kommer fram till på mötet avgör hur vi ställer oss, säger Anna Schönning som själv inte vill säga vad hon anser om förslaget.

– Jag har naturligtvis en uppfattning, men jag vill inte föregå de diskussioner som vi har i morgon på medlemsmötet.

Det är skolchefen Lotta Wennlund som tagit fram förslaget om att lägga ner byskolorna i Åmot, Lingbo och Jädraås. Enligt Wennlund finns det en risk att man inte kan hålla en bra kvalitet på alla skolor när elevantalet minskar. Samtidigt är det många som befarar att byarna drabbas hårt om skolorna försvinner.

– De är rädda för att byarna ska utarmas, att inflyttningen ska drabbas. Och det måste vi naturligtvis lyssna på, vi vill ju att alla byar ska leva. Det är svårt att sia om vad som händer med byarna om skolorna försvinner, säger Schönning.

När beslutet är fattat måste socialdemokraterna vända sig till samarbetsparten Centerpartiet för att söka stöd. Om man bestämmer sig för att stödja förslaget kommer det sannolikt att klubbas i kommunfullmäktige före årsskiftet. Om man däremot väljer att stoppa förslaget kommer det att avslås i utbildnings- och kulturnämnden i oktober.

– Om det blir så måste vi fundera på hur vi ska jobba för att alla ändå ska få den kvalitet som man har rätt att kräva för sina barn i Ockelbo kommuns skolor.

Mer läsning

Annons