Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vem som betalar gångbro för 1,5 miljoner

/
  • I över tio år har kommunen och Trafikverket försökt göra passagen över 272:an vid Sundsbron trafiksäker. Innan ombyggnationen kan starta måste kommunen ta ställning till om Ockelbo vägförening eller kommunen ska stå för kostnaderna som faller utanför Trafikverkets ansvarsområde.

Gångpassagen över 272:an vid Sundsbron ska byggas om och göras säkrare.

Annons

Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till om kommunen eller Ockelbo vägförening ska stå för kostnaden på omkring 1,5 miljoner kronor.

Trafikverket ansvarar för ombyggnationerna av själva 272:an, men att bekosta åtgärderna på de anslutande vägarna ligger på kommunen och Ockelbo vägförenings (OVF) bord. Enligt beräkningar uppgår kostnaderna till 1,5 miljoner kronor.

Ockelbos trafikingenjör Trygve Åkesson föreslår nu att kommunen tar utgiften eftersom vägföreningen annars skulle tvingas till att ta ut extra avgifter.

– Föreningen har inte pengarna i dag, därför tycker jag att frågan ska prövas politiskt, säger Åkesson:

– Dessutom ligger kommunen ”bra till” för att få bidrag för hälften av kostnaden enligt Trafikverket, vilket betyder att kommunens kostnad landar på omkring 800 000 kronor, fortsätter han.

För OVF, som ansvarar för alla vägar i centrala Ockelbo förutom 272:an samt Åsgatan, är förslaget att kommunen ska ta kostnaderna för ombyggnationen välkommet.

– Det låter alldeles utmärkt. Annars måste vi göra en extra utdebitering och det vill vi helst undvika, eftersom det rör sig om mycket pengar, säger Anders Lundström, ordförande i OVF.

Föreningen har omkring 700 medlemmar och i dag ligger avgiften för en fastighetsägare med en normalstor villa på 850 kronor om året.

Mer läsning

Annons