Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordval vållade politisk debatt

Luddigt formulerat eller glasklart? En formulering i förslaget till finansiella mål inför kommande år orsakade debatt i kommunfullmäktige i går kväll.

Annons

”Ekonomin ska sätta gränsen för verksamhetens omfattning”. Så löd den formulering som i går väckte debatt mellan Owe Hellberg, v, och socialdemokraterna Magnus Jonsson och Staffan Nordqvist.

Formuleringen utgjorde en punkt i förslaget till kommunens finansiella mål och Hellberg ifrågasatte dess tydlighet.

– Vi pratar om en skattefinansierad verksamhet. Det är faktiskt så att vi bestämmer vilka skattesatser man har och vad de ska användas till, sade han.

Vänstern poängterade att man inte ville medverka till nedskärningar om driftskostnaderna ökar och förespråkade en annan formulering.

Jonsson och Nordqvist höll inte med.

– För mig är det här glasklart. Diskussionen som fördes när man tog förslaget handlade om att nämnderna inte får göra av med mer än vad som finns i budget. Så enkelt är det, sade Nordqvist.

Mats Åstrand, s, var sist upp i talarstolen och han tyckte att båda hade rätt.

– Jag håller helt och hållet med i Owes resonemang men jag tycker att det går att tillföra på punkten. Nu kanske det blev ännu mer krångligt, sade han och orsakade munterhet bland ledamöterna.

Fullmäktige valde att godkänna formuleringen, men vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons