Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för hur hemsjukvården ska klaras

När hela ansvaret för hemsjukvården flyttas från landstinget till kommunerna, ställs ännu högre krav på en redan ansträngd socialförvaltning i Ockelbo.

– Rent ekonomisk vet vi inte hur det här kommer att drabba oss som en liten kommun, säger Palle Danielsson, oroad socialchef i kommunen.

Annons

Regeringen beslutade i juni 2010 att hemsjukvården ska kommunaliseras. I Gävleborg är planen att samtliga medlems-kommuner ska ta över från landstinget redan vid nästa årsskifte.

– Men det blir väl tight. Det här är en jättestor fråga och vi har massor att fundera över, säger socialchefen Palle Danielsson.

Gå tillbaka

Den stora frågan för Ockelbos del handlar om hur stor del av landstingsskatten som ska gå tillbaka till kommunen. Representanter från regionens kommuner håller på att räkna på en skatteväxling från landstinget till kommunerna.

– Det som är oroande är hur Ockelbo ska kunna erbjuda samma kompetens som tidigare, när den fanns inom landstinget och kom alla kommuner till gagn, säger Palle Danielsson som på torsdag ska gå igenom socialnämndens underskott på sex miljoner kronor med nämnden.

– Nu måste vi se över hur vi ska klara att ta över hemsjukvården med vår organisation och ekonomi, konstaterar Danielsson.

Mer läsning

Annons