Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna regerar i Ockelbo

Ingen är under 35 – men en tredjedel är över 60 år gamla. Ockelbos politiker har en mycket hög medelålder.
Paradoxalt nog är det tyngsta namnet, kommunalrådet Magnus Jonsson, samtidigt den yngsta aktiva politikern.

Annons

Det är inte särskilt ungdomligt i kommunfullmäktige i Ockelbo. En granskning som Arbetarbladet gjort visar att 29 av 72 ledamöter är 60 år gamla eller äldre. 60-plusgruppen utgör en tredjedel av fullmäktige och är därmed den största gruppen.

De yngre i fullmäktige är heller inga nyblivna 18-åringar. Allra yngst i fullmäktige är Johan Stark, s, 35 år. Han konstaterar dock att han inte är någon engagerad ledamot:

– Jag har precis bytt jobb och inte varit aktiv alls. Jag jobbar inte längre i kommunen, reser mycket i jobbet och är inte med på mötena. Jag är mera ett namn på listan.

I praktiken är det därmed Magnus Jonsson, kommunalråd, som med sina 36 år är yngste aktive politikern i fullmäktige.

– Jag har inte reflekterat över att jag är yngst. Men jag vet att vi har en oerhört hög åldersnivå i samtliga partier, säger han.

Allra äldst är Gudrun Bäckius, s, som är 78 år. Hon är däremot medveten om att hon toppar listan:

– Ja, jag är gammal! Men när den här perioden är över ska jag sluta. Jag hoppas det kommer någon som är ung och hoppar in då.

Samma bekymmer med dålig återväxt inom politiken finns i de flesta av landets kommuner. Men bara i fyra, däribland Ockelbo, finns inte en enda ledamot under 30 år. Att medelåldern är så hög innebär ett demokratiproblem, säger Jörgen Hermansson som forskar i statsvetenskap vid Uppsala Universitet:

– I Ockelbo är det pensionärspartiet som tar över utan att någon har röstat på dem. Det viktiga är förstås att alla åsikter representeras, men det är svårt att lita på det om vissa grupper inte är representerade.

Hermansson konstaterar att den tröga återväxten i viss mån kan bero på att unga flyttar oftare och att många inte stannar inom politiken så länge – att unga knappt hinner lära sig det politiska spelet innan de går vidare till något annat. Men ofta handlar det också om de sittande politikerna:

– Det andra diket är att folk sitter och sitter och inte vill släppa in några nya i politiken. De verkar ha problem med det i Ockelbo. Och generellt är det inget ideal, mångfalden är viktig för att få med alla erfarenheter och åsikter. Nu blir det en påtaglig risk för enögdhet.

Mer läsning

Annons