Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perslunda förebild för svensk skolmat

/
  • satsar på ekologiskt. Kokerskan Anna Persson fyller på salladsbordet som imponerar. I boken ”Skolmatssafari från Malmö till Kiruna” har Perslundaskolan valts ut att representera Gävleborgs län. Perslunda lyfts fram tack vare satsningen på ekologiska råvaror samt att maten lagas från grunden, till och med brödet bakas på morgonen i skolköket.
  • Fick bullar också. I går stod fisk, potatis och filsås på matsedeln på Perslundaskolan. Eftersom det var Kanelbullens dag serverades också bullar i skolmatsalen. Åttondeklassarna Elin Ehn, Zelola Said, Ellinor Gustafsson och Maria Norén tycker att skolmaten allt som oftast är god. ”Men det är tur att det finns gott nybakt bröd när det är fisk” konstaterar tjejerna.
  • inspiration. Jordburksverkets bok ”Skolmatssafari från Malmö till Kiruna” ska inspirera skolkök runt om i Sverige att bli mer kreativa, mer ekologiska och mer säsongsbetonade.

Ekologisk mat och nybakat bröd gör Perslundaskolans skolmat till en förebild.

Perslunda är en av 21 skolor som ska inspirera till bra skolmat i Jordbruksverkets helt nya bok ”Skolmatssafari från Malmö till Kiruna”.

Annons

Boken är finansierad av Jordbruksverket och tanken är att den ska inspirera kommuner att välja ny, ordentlig och spännande skolmat.

Samtliga av Sveriges 21 län finns representerade i boken och Gävleborg företräds av Perslundaskolan.

Ekologisk mat och nybakat bröd lyfts fram som skolans starka sidor.

På Perslunda är 65 procent av maten ekologisk medan samma siffra för hela rikets kommunala skolmat ligger på 14 procent.

– Det känns jätteroligt att vi får visa vilken god förebild vi är när det gäller ekologisk mat, säger Perslundaskolans rektor Signhild Olsson och bläddrar stolt i boken.

– Det bästa är brödet. Det känns väldigt lyxigt med gott nybakt bröd varje dag, konstaterar åttondeklassaren Maria Norén.

De nya kokerskorna Susanne och Anna Persson jobbar efter samma principer som kocken Carola Magnusson tog med när Perslunda var med i tv-programmet Matakuten – inga tillsatser eller halvfabrikat.

Senare i höst kommer boken också ut på engelska och då ska den skickas till den amerikanska presidentens fru – Michelle Obama – som har visat ett stort intresse för ekologisk mat.

Mer läsning

Annons