Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perslunda rustas för lånade pengar

Mindre pengar till alla nämnder – och ännu större lån för att kunna renovera Perslundaskolan som planerat.
Så ser den kommande budgeten ut i Ockelbo.

Annons

På måndagens kommunstyrelse var det slutligen dags för politikerna att ta beslut om den kommande års- och flerårsbudgeten. Och efter en del diskussioner godkändes förslaget.

Det innebär en minskad ram för alla nämnder, som får 2 procent mindre att röra sig med än tidigare och därmed får planera för att göra en hel del besparingar under de kommande åren. Men man har i stället valt att fördela regeringens stödpengar för 2010 på utbildnings- och kulturnämnden (1,8 miljoner) och på socialnämnden (4,2 miljoner).

– Hade vi inte lagt ut dem hade vi varit i drastiska besparingsåtgärder. Då hade det inte handlat om osthyveln utan om att plocka bort verksamheter, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Måste låna mer

Samtidigt vill kommunstyrelsen öppna för att man ska kunna låna pengar till renoveringen av Perslundaskolan. Tidigare har man sagt att renoveringen ska självfinansieras och att man ska undvika ytterligare lån men nu kan det alltså ändå bli aktuellt att låna mera.

– Det kan bli ”fifty-fifty”, att vi betalar med egna pengar och en viss upplåning, säger Jonsson.

Kommunen har lånat drygt 80 miljoner till bygget av Bysjöstrand. Och när kommunalskatten höjdes med 70 öre förra hösten var budskapet att höjningen bland annat skulle innebära att man finansierade rusten av Perslunda med egna pengar.

– Skattehöjningen ska fortfarande gå till att bygga upp det egna kapitalet, pensionsskulden och Perslunda. Men vi kan inte göra allt i samma omfattning som vi tänkte från början.

Budgeten ska godkännas av kommunfullmäktige i december.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Partiet ville att utbildnings- och kulturnämnden skulle få ytterligare 1,2 miljoner under 2010, men fick inte gehör för det i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons