Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kom för att döda Kalle

/
  • BESVIKEN. Lars Arkesjö känner sig trött och besviken på myndigheterna som väljer att avliva älgkalven han jobbat dygnet runt för att rädda livet på. ”Man måste kunna göra undantag och vara lite smidig”, tycker han.

I går blev det dramatiskt vid älgparken i Mo. Polisen var där för att döda älgkalven Kalle. Lars Arkesjö räddade honom – den här gången – men nu är han orolig inför framtiden.
– Byråkraterna måste förstå att man får göra undantag här i livet, säger han.

Annons

Det är inte tillåtet att ta hand om vilda djur och när Älgparken i Mo tog hand om älgkalven Kalle, som i elva timmar irrat runt ensam på en tungt trafikerad väg i Hälsingland, bröt man mot lagen.

Det ledde till att åklagare i går tog beslut om att Kalle skulle avlivas.

– Jag hade just matat Kalle när jag såg polisen komma, berättar en skärrad Lars Arkesjö.

När han förstod varför poliserna hade kommit tänkte han snabbt. Han släppte Kalle i hägnet tillsammans med älgkorna Moa och Molly och deras årskalvar.

– Jag sa åt dem att de måste gå in och leta efter honom. Men det är två kor som har små kalvar där inne så det är inte säkert att vara där, berättar Arkesjö.

Polisen gav upp och lämnade parken. Hans-Olov Sundström som är djurpolis förklarar varför man hade kommit:

– En kollega i en annan del av länet hade läst om att en årskalv kommit till Mo. Han undrade om det får gå till så. Vi kontrollerade om de har tillstånd för att hämta kalven, och det har de inte.

En förundersökning inleddes och i går tog åklagare Mikael Hammarstrand beslut om att kalven skulle tas i beslag för att avlivas.

– Dödar man eller fångar vilda djur räknas det som jakt och det här är ett jaktbrott, säger Sundström.

Lars Arkesjö är upprörd och besviken över hur myndigheterna agerat i frågan.

– Visst förstår jag om man måste avliva kalvar om det är någon som tagit hand om dem i trädgården eller liknande. Men här har vi ju resurser för att ta hand om Kalle, vi har hägn som passar. Det känns så tungt. Vi måste få byråkraterna att förstå att man får göra undantag här i livet och vara lite smidig.

Naturvårdsverket kan ge tillstånd för att ta hand om kalvar, men det måste utfärdas i förväg.

– Men skulle jag ha väntat på att de skulle handlägga det, då hade Kalle redan varit död, säger Arkesjö.

Arbetarbladet har sökt åklagare Mikael Hammarstrand för en kommentar, men han har sagt sig inte ha tid med några frågor.

Mer läsning

Annons