Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prins Daniels pris: En kristallkropp

/
  • Nyinstiftat pris. Sportchefen Johan Lindberg, marknadschefen Staffan Karlsson och travbanechefen Tommy Ljunggren fick igår ta emot prisstatyetten av formgivaren Gunnar Cyrén. På lördag delar prins Daniel ut det till vinnaren i det nyinstiftade travloppet som bär hans namn.
  • Prispokalen. En kropp av kristallglas som kröns av en krona i silver. Så ser Gävletravets nya vandringspris ut. För att den ska kunna fraktas tryggt finns även en specialtillverkad låda i körsbärsträ.

Så här ser det ut – prins Daniels pris.

En slipad kristallkropp med silverkrona formgiven av den kände glaskonstnären och silversmeden Gunnar Cyrén.

Men för att man ska få ta med sig det hem krävs att man vinner hela tre gånger.

Annons

När Gävletravet fick klartecken från hovet att får arrangera ett nytt travlopp – Prins Daniels lopp – insåg man att det krävdes en prispokal utöver det vanliga. Och då gick förfrågan till kände formgivaren Gunnar Cyrén.

När han fick reda på att priset måste var klart redan nu till maj var hans besked: Omöjligt!

Men i går var det omöjliga gjort och statyetten lämnades över till Gävletravet. En imponerande pjäs av kristallglas och silver, hela 17 kilo tung. Glaskroppen är tillverkad av Orrefors och den stiliserade silverkronan har modellerats av Gunnar Cyrén. Men gjutningen var besvärlig.

– Det gick åt två kilo silver, först tredje gången blev det bra, berättar han.

Hästöron

När man ser silverkronan är det lätt att associera till hästöron, men Gunnar Cyrén säger själv att han tänkte på frökapslar när han formgav den.

Den som vinner det nyinstiftade travloppet på lördag kommer att få ta emot priset av prins Daniel.

Men för att man ska få ta med sig det hem måste man vinna hela tre gånger. Och det kan bli svårt.

Funnits sedan 1942

– Gävles stora pris har funnits sedan 1942 och hittills är det ingen som fått mer än två inteckningar i den, säger travbanechefen Tommy Ljunggren.

Mer läsning

Annons