Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rännsjöbäckens renovering bra för öringen

Rännsjöbäcken rinner ut i en igenvuxen sjö – det sätter stopp för både öringen och flodpärlmusslan. Det vill man ändra på och nu planeras det för en ordentlig renovering av bäcken.


– Vi hoppas att vi får pengar åtminstone till en första etapp, säger Curt Forsberg, Ulvsta fiskevårdsförening.

Annons

Fiskevårdsföreningen, kommunen, länsstyrelsen och fiskevattenägarförbundet vill tillsammans göra en rejäl ansiktslyftning av Rännsjöbäcken. En förstudie är redan genomförd och i den föreslås en rad åtgärder för att förbättra läget.

– I dag rinner bäcken ut i Ulvstatjärnen och den håller på att växa igen. Då finns det ingen möjlighet för fisken att vandra vidare upp i bäcken, säger Curt Forsberg.

Därför vill man göra en ny bäckfåra förbi Ulvstatjärnen. Man vill också byta ut två vägtrummor och göra andra åtgärder längre upp i bäcken för att öringen så småningom ska kunna vandra hela vägen från Testeboån upp till Rännsjöarna.

Fiskevårdsföreningen har kämpat för att göra förbättringar av bäcken sedan tidigt 2000-tal. Sedan länsstyrelsen upptäckt att den fridlysta flodpärlmusslan, som lever i symbios med öringen, förekommer i bäcken har den blivit högre prioriterad. Nu hoppas Forsberg att man ska få pengarna som krävs.

– Vi hoppas vi åtminstone får pengar så vi kan göra en första etapp av det.

Mer läsning

Annons