Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionpolitikerna säger nej till Wij trädgårdar

/
  • 2014 startade Ockelbo kommun tillsammans med Wij trädgårdar projektet Under eken. Nu ville kommunen inleda fas 2 och ansökte om 2,3 miljoner kronor från Region Gävleborg. Men politikerna i Regionstyrelsen sa nej till ansökan.

Wij trädgårdar har fått totalt 9,7 miljoner kronor i bidrag från kommunalförbundet Region Gävleborg sedan 2007.
Men nu är det stopp. Region Gävleborg har avslagit Ockelbo kommuns ansökan om att tillsammans med Wij fortsätta projektet Under eken.

Annons

2014 startade Ockelbo kommun tillsammans med Wij trädgårdar projektet Under eken. Då beviljade kommunalförbundet Region Gävleborg ett bidrag på 1,5 miljoner kronor. Kommunen gick dessutom in med 900 000 kronor i egna pengar i projektet. Över 80 procent av budgeten (2 miljoner kronor) för projektet gick till att avlöna personal från Wij.

Projektet gick ut på att hitta samarbetsformer mellan olika verksamheter i kommunen, till exempel äldreomsorgen, skola, integration och arbetsmarknad. Även det kommunala bostadsbolaget Ockelbogårdar har deltagit i projektet. Personal från Wij fungerade som handledare och projektledde arbetet.

Läs mer: Fåren flyttar in hos äldreboendet

När kommunen ansökte om 2,3 miljoner kronor för att inleda fas 2 av projektet fick man kalla handen av politikerna i regionstyrelsen (tidigare landstinget), som tagit över det regionala utvecklingsansvaret sedan kommunalförbundet Region Gävleborg avvecklats.

– Vi tycker inte att det här är något projekt längre, utan reguljär verksamhet på Wij trädgårdar som har pågått länge. De här pengarna ska bara gå till regionala utvecklingsprojekt inte till vanlig verksamhet, säger Patrik Stenvard (M), Regionråd i opposition.

I avslaget konstaterar politikerna att aktiviteterna och budgetfördelningen inte stöder den regionala nivån. Dessutom anser man att det saknas mätbara mål för att på ett konkret sätt kunna utvärdera projektet. Detta trots att ansökan reviderades.

– Det regionala perspektivet saknades.

– Ockelbo kommun bör fundera över Wij trädgårdar. Det inte en verksamhet som bär sig själv, konstaterar Stenvard.

Läs mer: Wij riskerar konkurs om inte kommunen går in med pengar

Kommunchefen Lars Sjödin är besviken över beslutet.

– Trist, så klart. Vi ser fler goda exempel på konkreta samarbeten som projektet lett till, säger Lars Sjödin och nämner bland annat samarbetet mellan arbetsmarknadsenheten och äldreomsorgen som resulterade i att får flyttade in i hagen vid äldreboendet.

Hur går ni vidare nu?

– Det vet vi inte. Vi har inte ekonomi till att driva vidare projektet enligt den ansökan vi lämnade till regionen.

I början av oktober beslutade kommunfullmäktige att betala ut ett driftsbidrag på 2 miljoner kronor.

– Men det var för att täcka förlusten för 2015 och undvika konkurs, så de pengarna kan inte användas för projektet, säger Sjödin.

Läs mer: Så vill kommunen rädda Wij trädgårdar från konkurs

Mer läsning

Annons