Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridskolorna känner av lågkonjunkturen

/
  • TAPPAR MEDLEMMAR. I takt med att allt fler arbetsplatser varslar om uppsägningar och nedskärningar gör allt fler nedskärningar i sina privatliv. Och det är vanligt att ridlektionerna får stryka på foten. Nu är Ockelbo Ryttarförening oroliga över framtiden. ”Vi tappar en hel del ridande tyvärr”, säger ridskolechefen Frida Karlsson.

I takt med att fler drabbas av lågkonjunkturen blir vi försiktigare med vad vi lägger pengar på. Det märks tydligt på Ockelbo Ryttarförening där man nu tappar medlemmar och får svårt att klara ekonomin.
– Det vore tråkigt om det gick så långt att vi tvingas slå igen, säger ridskolechefen Frida Karlsson.

Annons

Ockelbo Ryttarförening tappar medlemmar. Det har blivit färre som anmäler sig till ridkurserna och föreningen, som redan tidigare fått jobba hårt för att klara ekonomin, får det allt tuffare. Ridskolechefen Frida Karlsson tror att det är lågkonjunkturen, med varsel och ostadig ekonomi, som ligger bakom att färre anmäler sig.

– Folk har blivit avvaktande och står över tills ekonomin stabiliserat sig. Många som tidigare skulle ha anmält sina barn hit väntar nu och låter barnen börja senare i stället. Folk drar in lite på utgifterna nu, och ridning är ju en dyr sport, säger Frida Karlsson.

Det har också försvunnit en hel del sponsorer under året. De större företagen har kvar sina skyltar i ridhuset men flera av de mindre har hoppat av sina sponsorsamarbeten – något man också tror är en följd av lågkonjunkturen.

Samtidigt står föreningen där med samma utgifter som man alltid haft. Fastigheterna måste underhållas, hästarna måste skötas och utfodras. Under året övergick man från elvärme till jordvärme och man hoppas att det ska sänka kostnaderna framöver. Men just nu är läget akut.

– Det är så stora omkostnader i den här branschen. Vi har ett stort ridhus som behöver el och belysning, säger Britt Jonsson som är administratör i föreningen.

Föreningen vänder nu på alla stenar för att få in mera pengar. Man ska arrangera flera tävlingar under året och försöker få igång kakförsäljning bland medlemmarna. Man har också vänt sig till kommunen och ansökt om amorteringsfrihet på det lån man tagit där.

– Vi klarar oss. Men vi kämpar varje månad för att få det att gå ihop. Det kommer att bli ett väldigt tufft år, säger Jonsson.

– Ridsporten är en stor sport. Det vore jättetråkigt om det skulle gå så långt att vi tvingas slå igen, säger Karlsson.

Mer läsning

Annons