Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchefen: Nu behövs mer pengar till skolan

I dag finns sex skolor i Ockelbo kommun för elever upp till sjätteklass.

– Ska man behålla allihop och samtidigt säkerställa den framtida kvaliteten i verksamheten behövs ökade resurser till grundskolan, menar skolchefen Lotta Wennlund.

Annons

I Ockelbo kommun finns sex skolor för 390 barn från förskoleklass upp till sexan. I andra kommuner motsvarar det elevantalet för en skola.

– För att utnyttja skolans samlade resurser mer effektivt skulle vi behöva strukturanpassa och minska antalet skolenheter, säger skolchefen Lotta Wennlund.

Men efter att Socialdemokraterna och Centerpartiet båda har tagit politisk ställning och sagt nej till att lägga ner byskolorna blir det inte så.

– Det finns ingen plan B i den här frågan, säger Lotta Wennlund.

– Det här innebär på sikt att vi blir fastlåsta vid skollokaler. De pengarna hade jag hellre satsat på lärarresurser.

Hennes personliga åsikt är att det hade varit bättre att skjuta upp beslutet om byskolornas framtid tills en ordentlig konsekvensanalys gjorts, i stället för att helt säga nej till en nedläggning.

– Det har varit väldigt tydligt när vi genomfört dialogmöten i byarna att de efterfrågat en konsekvensbeskrivning. Många frågeställningar handlar inte om skolan i sig, utan om vad det innebär för byns framtida utveckling om skolan försvinner.

Nu när alla skolor blir kvar behövs mer pengar från kommunen.

– För att säkra kvaliteten behövs ökade resurser, så är det, säger Lotta Wennlund.

Mer läsning

Annons