Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan du fika engelskt mitt i Ockelbo

/
  • FÖRVÄNTANSFULLA. Om två veckor öppnar Petronella Glantz och Sofia Resare sitt kafé,
  • STÄMNING. På ett kafé måste det vara hemtrevlig stämning, lugnt och mysigt, tycker Sofia Resare och Petronella Glantz. Ett annorlunda inslag är också att det mesta är till salu.
  • TIDNINGAR. Både engelska nyhetstidningar och veckomagasin finns att läsa i kaféet. Den som vill kan till och med spela en omgång engelskt Monopol.

De älskar att fika och ställer höga krav på hur ett bra kafé ska vara. Nu startar Sofia Resare och Petronella Glantz sitt egna drömkafé – i engelsk stil – på Södra Åsgatan.

– Det här har vi drömt om i tolv år, säger Petronella.

Annons

Udda möbler som fyndats på loppis fyller lokalen och på hyllorna trängs engelska nallebjörnar med marmelader och blommigt porslin. Det är bara några veckor kvar tills Sofia Resare och Petronella Glantz öppnar sitt "Miss & Mrs", ett kafé i engelsk stil. De är förväntansfulla och nästan lite otåliga inför att slå upp dörrarna.

– Det ska bli så spännande att se vad folk tycker om stilen, säger Sofia.

Tjejerna lärde känna varandra när de båda arbetade som au pair i England. Då tillbringade de många timmar på sitt favoritkafé, Eleonors Teashop.

– Vi älskar att fika båda två. Men vi är kräsna vad det gäller kaféer. Då vill man ha trevlig atmosfär, bra service, och doften när man kommer in är viktig, säger Sofia.

Just de engelska kaféerna ligger högst på topplistan. Och redan då, för tolv år sedan, drömde de om att starta ett sådant hemma i Sverige. Nu är det äntligen dags.

– Vi har gått bakåt i tiden lite. Vi serverar te i koppar med fat, inga kaffe latte i höga glas, säger Petronella.

Menyn, som de hade bestämt sig för långt innan de ens hittat en lokal, består av klassiskt engelskt kaféutbud. Småkakor, trekantiga smörgåsar med röror och cream tea – te med scones, serverade med grädde och sylt.

– På helgerna ska vi ha afternoon tea med kakor, smörgåssnittar, scones och någon chokladbit. Och på vardagsmorgnarna har vi engelsk frukost, säger Sofia.

Sofia är utbildad inom hotell och restaurang men ingen av dem har drivit ett kafé tidigare. Men trots finanskrisen är de inte särskilt oroliga över hur det ska gå.

– Vi har drömt om det här så länge och nu när vi hade chansen tänkte vi inte på annat, vi vill bara köra igång. Och särskilt nu när det är så mycket på gång i Ockelbo och kommunen får så mycket uppmärksamhet, säger Petronella som hoppas att många som intresserar sig för Daniel Westlings Ockelbo till sommaren också vill ta en fika.

Om knappt två veckor, 25 november, öppnar det nya engelska kaféet. Och varje morgon, när de öppnar, kommer de att spela den engelska nationalsången.

"Doften, intrycket och stämningen är det viktiga"

Mer läsning

Annons