Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor byfest i Ockelbo på bröllopsdagen

En stor byfest med artister och direktsändning av de klassiska radioprogrammen ”Melodikrysset” och ”Ring så spelar vi”.

Det blir ett av huvudinslagen i festligheterna i Ockelbo när bygdens son Daniel Westling 19 juni nästa år gifter sig med kronprinsessan Victoria.

– Vi som inte är bjudna till Stockholm får fixa en egen fest, skrattar projektledaren Monica Järnkvist.

Annons

Det lokala bröllopsfirandet i Ockelbo startar på nationaldagen 6 juni och fortsätter fram till och med 19 juni, dagen då kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling.

Ockelbo kommun och ortens företagare håller som bäst på att planera bröllopsprogrammet med mottagande av journalister och turister från hela världen, fester av olika slag, överraskningar på Wij trädgårdar och arrangemang i kyrkan.

Fest hela långa dagen

På själva bröllopsdagen blir det festligheter mitt i byn från tidig morgon till sen kväll.

– Vi är mitt in planeringsstadiet och är absolut inte klara över vad som ska hända. Men målsättningen är att det ska bli en stor byfest för människor i alla åldrar med musik och andra inslag, berättar Monica Järnkvist.

Klart redan nu är att Sveriges Radio P4 direktsänder både ”Melodikrysset” och ”Ring så spelar vi” från byfesten i Ockelbo. Eventuellt sänds även ”Lantz i P4” därifrån.

– Vi vill uppmärksamma Ockelbo ordentligt den här dagen så att inte firandet där drunknar i allt som händer i Stockholm. Att vi sänder från Ockelbo kommer säkert att prägla både valet av gäster och kryssfrågor, säger Leif Eriksson, Sveriges Radios projektledare för kronprinsessbröllopet.

Bromé håller i trådarna

Med Lotta Bromé som ciceron direktsänder P4 under hela 14 timmar från festligheterna i Ockelbo och Stockholm.

– Vi börjar med vigseln och slutar en bit in på söndagsmorgonen med efterfesterna. Naturligtvis sänder vi en rad inslag och serier med historisk anknytning och vi berättar också mer om hur hovet arbetar med det dagliga och med bröllopsförberedelserna. Vi ska ha en bevakning med många olika perspektiv och infallsvinklar både kring bröllopet och kring monarkin, berättar Leif Eriksson.

Själv hoppas han också få vara med och sända från ett officiellt besök i Ockelbo av Daniel och Victoria i samband med bröllopet.

– Det borde bli ett sådant. Men det är inget som hovet vill avslöja.

Mer läsning

Annons