Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storaffär kring vindkraftspark

/
  • Fotomontage. Så här kan det se ut när den 66 verken kommer på plats i Jädraås. Bilden är tagen från balkongen på värdshuset i Jädraås. Verken blir vita, den blå färgen har använts för att de ska synas tydligare i montaget.

Arise Windpower och Platina Partner köper Jädraås vindkraftpark.

Affären är värd 3,1 miljarder och redan om en månad planerar bolaget för byggstart.

– Det här kan bli verkligt bra för bygden, vi ser både ökade arbetstillfällen och inflyttning i etableringen, säger Christer Lundquist i byrådet i Jädraås.

Annons

Ownpower och Bergvik skog som tillsammans har utvecklat Jädraås vinkraftpark sålde i går rätten att bygga de 66 verken i Jädraås, till Arise Windpower och investeringsfirman Platina Partner. Köpeskillingen uppgår till 250 miljoner kronor och hela investeringen är värd drygt 3 miljarder kronor.

– Det känns väldigt bra att kapitalintensivt bolag tar över, nu kan vi vara säker på att projektet kommer i gång, säger Ownpowers vd Jonas Dahlström och berättar att projekteringen för parken tagit fem år.

– Det här är ett väldigt bra och välplanerat projekt. Vi får möjlighet att bygga en oerhört stor park i ett område där det blåser bra, säger Arise Windpowers vd Peter Nygren om miljardinvesteringen i parken, som kommer att bli norra Europas största landbaserade vindkraftpark.

Arise Windpower har totalt nio parker, varav sex i drift, med totalt 64 vindkraftverk, i södra Sverige. Redan i november planerar företaget att komma igång med att bygga väg i Jädraås. Vägentreprenaden, som ska genomföras av NCC, är värd flera hundra miljoner kronor.

– Vi kämpar ju med att hålla byn levande och med den här satsningen tror vi på både inflyttning och nya arbetstillfällen, säger Christer Lundquist och konstaterar att de 50 till 100 arbetarna som ska anlägga väg kommer behöva bo, äta och ha kontor i byn redan om en månad.

– Det är klart att alla här i byn inte är positiva, så är det. Verken påverkar ju till exempel jakten och landskapsbilden, men byrådet försöker ta vara på de positiva bitarna, säger Lundquist.

Mer läsning

Annons