Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt att hitta någon som är fullständigt ren och ojävig"

/

Staffan Nordqvist (S) håller med professor Folke Johansson om att det är jäv när fritidsintendent Håkan Alkberg sitter på dubbla stolar.
– Men det är skillnad på juridik och moral. Håkan Alkberg gör ett gott arbete.

Annons

Samtidigt som Håkan Alkberg föreslår föreningsbidrag är han ordförande i idrottsföreningar.

Staffan Nordqvist är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden och är själv medlem i Jädraås AIK.

– I Ockelbo är det Håkan Alkberg som kan de här frågorna. Det är svårt att hitta någon som är fullständigt ren och ojävig. Alla är med i föreningar här. Vi skulle behöva söka någon utifrån i så fall, säger Staffan Nordqvist.

Stig Mörtman (FP) har kritiserat att Håkan Alkberg kommer med bidragsförslag. Nästa år kommer Håkan Alkbergs roll minska då politikerna ska ha ett samtal med förvaltningens personal innan bidragsförslaget. Men Håkan Alkberg ska fortsätta att jobba med bidragsförslagen.

– Det här kom på mitt initiativ, inte på Stig Mörtmans. Jag vill att vi politiker ska komma in på ett tidigare stadium med idéer som handlar om integration eller pojk- eller flickidrott, säger Staffan Nordqvist.

Inger Kalmering (C) är ledamot i utbildnings- och kulturnämnden som fattar beslutet om bidrag. Hon sitter även i bidragsutskottet, som går igenom Håkan Alkbergs förslag innan nämnden tar över. Hon har själv anmält jäv vid ett tillfälle då hon är ordförande i Lingbo Byförening och är medlem i Lingbo IF.

– Jag kan förstå tanken att medborgarnas förtroende kan minska vid jäv. Men Håkan Alkberg är väldigt duktig och har ett finger med i spelet i nästan alla föreningar. Nu ska vi politiker komma in tidigare och då slipper vi sådana här diskussioner.

Det nya arbetssätet är inget misstroende mot Håkan Alkberg, framhåller Inger Kalmering.

Inte heller kommunalråd Magnus Jonsson (S) reagerar.

– Många av oss Ockelbobor har flera strängar på lyran. Alla gör ett fantastiskt jobb för att utveckla föreningslivet. Men det här är en arbetsgivarfråga för nämnden.

Håkan Alkberg ser ett litet problem med sina dubbla roller.

– Mina föreningar kanske förlorar lite ekonomiskt, eftersom jag passar mig noga. Ingen har klagat i alla dessa år, förutom Stig Mörtman. Jag hjälper alla föreningar så gott jag kan.

Han framhåller att kassören i Åbyggeby FK hanterat bidragsansökningar i 30 år.

Håkan Alkberg har anmält jäv vid några tillfällen, men inte alltid. Han har även suttit i utbildnings- och kulturnämnden för S tidigare, men slutade.

– Det blev svårt att kombinera de tre rollerna att komma med bidragsförslag, fatta beslut som politiker och att vara ordförande i en förening som får bidrag.

LÄS MER:

Håkan Alkbergs föreningar fick miljonbidrag – "Det är jäv"

INSÄNDARE: "Vi har 100 procent förtroende för Håkan Alkberg"

Mer läsning

Annons