Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige är överens om vargen men EU ställer till det"

/

Det blir ingen förlängd licensjakt, trots att den sista vargen ännu inte fällts. Nu är Jägareförbundets Per Mellström kritisk mot hur Förvaltningsrätten tolkar EU:s art- och habitatdirektiv.
– Andra länder skrattar åt hur det går till i Sverige.

Annons

På måndag avslutas licensjakten på varg som just nu bedrivs i Gävleborg. Men den sista vargen verkar komma undan.

– I dag har det gått bättre för vargen än för oss, säger Per Mellström, talesperson för vargjägarna i Gävleborg.

Målet med jakten är att få bort ett revir i området runt Åmot i Ockelbo. Men enligt Per Mellström kommer jakten inte bli förlängd efter 15 februari. Nu riktar han kritik mot hur Förvaltningsrätten tolkar EU:s art- och habitatdirektiv.

– Art- och habitatdirektiven är 30 år gamla och har aldrig ändrats, säger Per Mellström.

Enligt direktiven ses vargen som en art med strikt behov av skydd. Men för 30 år sen såg inte Sveriges viltliv likadant ut som det gör i dag, menar Per Mellström. Han anser att EU- direktiven hindrar Sverige från att föra den politik som det finns majoritet för i riksdagen.

– Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, riksdag och regering är alla eniga. Men Förvaltningsrätten lutar sig mot EU- direktiven trots att det finns demokratiska beslut på att ett visst antal vargar ska fällas i Sverige. säger Per Mellström.

Förvaltningsrätten i Karlstad har upphävt länsstyrelsernas och Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg i Värmlands och Örebros län. I beslutet har man tagit hänsyn till EU:s direktiv och anser inte att det finns tillräckligt starka bevis för att jakten ska ge det resultat länsstyrelserna pekar på.

– Just nu är det kaos i den här frågan, andra länder skrattar åt hur det går till i Sverige, säger Per Mellström.

Under tiden förökar sig vargen. I och runt Gävleborgs län har man kunnat lokalisera flera nya vargfamiljer.

– På ett år äter en familj ungefär 120 älgar. Finns det inget vilt kommer inte jägarna vilja betala avgifterna, säger Per Mellström.

Det finns en risk att den kvarvarande vargen i reviret i Åmot är könsmogen. Parningssäsongen för varg infaller i slutet av februari och precis som för hundar är dräktighetstiden 63 dygn.

Mer läsning

Annons