Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therece tar plats som ny S-politiker i Ockelbo

/
  • Therece Skoog tillsammans med sonen Gustin och katten Lo i hemmet i Åmot. ”Men de får vara hemma när jag går på kommunfullmäktige”, säger hon med ett skratt och konstaterar att tvåårige Gustin är lite för ung för att uppskatta ett fullmäktigemöte.

Det blir massor av nya politikeransikten i fullmäktige nästa mandatperiod.

Socialdemokraterna byter elva av femton ledamöter och satsar på att förnyas och föryngras.

– Det ska bli spännande och lärorikt, en fantastisk erfarenhet, säger 28-åriga Therece Skoog (S), som är både ny och ung i kommunfullmäktige i Ockelbo.

Annons

28-åriga Therece Skoog är helt ny i politikens värld. För några år sedan var det inte ens självklart att gå och rösta för tjejen som i årets val stod som sjätte namn för sossarna i Ockelbo.

Men när hon var på promenad med hunden för något år sedan och mötte en politiskt engagerad farbror började hon fundera.

– Folk har dött för att få rösta. Han tyckte jag var galen som inte brydde mig om att rösta och då insåg jag att det är viktigt, vi har ett ansvar, säger hon.

”Lite chockad”

Att ansvaret Therece kände skulle ta henne direkt till en plats i kommunfullmäktige hade hon dock inte väntat sig.

– Nej, jag är lite chockad och nervös. Men jag ska göra mitt bästa för att inte göra någon besviken, säger hon.

Therece är en av Socialdemokraternas elva nya ledamöter i fullmäktige. Förre landstingsrådet och tillika socialnämndens ordförande Mats Åstrand försvinner. Även bygg- och miljönämndens ordförande Sune Lang har gjort sitt sista fullmäktige.

Totalt byts 19 av de 31 ledamöterna i fullmäktige ut.

– Det är dags att vi lämnar över, men vi ska självklart finnas med och hjälpa de nya, säger Mats Åstrand som dock kan tänka sig att bli kvar i socialnämnden ett tag till.

– Det är viktigt att vi yngre engagerar oss nu, medan de med all erfarenhet finns kvar och kan stötta, konstaterar Therece som tror att hon ska kunna bidra med nytänkande.

Redan förra mandatperioden hade sossarna nästan lägst medelålder bland sina fullmäktigeledamöter och den allra yngsta ledamoten i fullmäktige – han representerar S och är ett hyfsat känt namn i kommunen.

– Va? Har jag varit yngst? skrattar 38-årige kommunalrådet Magnus Jonsson och fortsätter:

– Vi har verkligen satsat på förnyelse inför valet. Vi har varit ute på gatorna och raggat folk och verkligen arbetat för att hitta fler som vill ta på sig ett förtroendeuppdrag, säger han.

”Ragga folk” är viktigt

Att vara ute och ”ragga folk” är viktigt tror Therece.

– Det är min svärfar som har tjatat och inte tagit ett nej och till slut sa jag ja, säger hon med ett leende.

– Men jag skulle ju inte vara med i fullmäktige om inte någon hade tjatat på mig så det gäller att inte ge upp, tror hon.

Mer läsning

Annons