Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjugo år med Tiljan

/
  • BILDER. De här bilderna togs under uppsättningen av Pär Lagerkvists ”Midsommardröm i fattighuset” 1987.
Foto: Josefin Nygren
  • ANSVARIG. Kjell Söderström var pr-ansvarig och administratör i teaterföreningen Tiljan och har sammanställt utställningen som nu visas i Ockelbo kyrka.

Under flera år höll Tiljan uppskattade föreställningar i Ockelbo och som mest hade man över 200 medlemmar. Förra året gick teaterföreningen i graven – nu får Ockelboborna chans att ta farväl genom en fotoutställning i kyrkan.

Annons

Bilder, textmaterial och skivinspelningar utgör utställningen i Ockelbo kyrka. Här har Kjell Söderström, som var pr-ansvarig och administratör i teaterföreningen Tiljan, samlat ihop allt material om föreningen.

– Det ska lämnas in till Arkiv Gävleborg. Vi ville ge alla en chans att titta på det innan det åker in i ett arkiv och samlar damm tills någon kommer på att de ska forska kring det om 25 år eller så, säger han.

1982 grundades teaterföreningen Tiljan i Ockelbo. Under den kommande tioårsperioden var föreningen väldigt aktiv och bjöd in till flera stora produktioner. På Pålsgården spelade man ”Pål och finnarna” som handlade om den finska invandringen till Sverige på 1500- till 1700-talet. I Wij valsverk satte man upp ”Järnfôlk” och på 90-talet hade man långt gångna planer på att skruda om hela samhället till 1950-talskostym.

– Vi skulle ha vänstertrafik och allt, berättar Söderström.

I början av 2000-talet lades föreningen i träda och 2007 lades den ner helt och hållet. Men Söderström tycker inte att det känns vemodigt att visa utställningen.

– Det här har man lagt bakom sig. Det känns bra att avsluta det. Och man är glad att amatörteaterverksamheten har återupptagits igen, med Ockelbo amatörteaterförening, det är väldigt positivt.

Utställningen pågår fram till sista helgen i juli.

Mer läsning

Annons