Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träna din jakthund i älgparken

/
  • 10 månader gamla östsibiriska laikan Hexa sprang genast fram till älghägnet för att skälla på 22-taggare Moltas. Moltas i sin tur verkade ta skällandet och planerna på en testanläggning för jakthundar med ro.
  • 22-taggaren Moltas tar uppmärksamheten med ro.
  • Petter Arkesjö och Cecilia Klasson tror på den nya idén om en träningsanläggning för älghundar.
  • Att hunden ska få närkontakt med älgen är tanken med testanläggningen.
  • Lars och Petter Arkesjö tror att testanläggningen kan bli ytterligare ett ben för älgparken att stå på.

På älgparken i Mo ska nu hundar jakttränas bland de tama älgarna.
– Älgarna stimuleras och hundarna får träna på att ha närkontakt med älgar under kontrollerade former, säger Petter Arkesjö om den nya affärsidén.

Annons

Det är full aktivitet i älgparken i Mo. Lars Arkesjö, som tillsammans med sonen Petter driver parken, sitter i en grävmaskin och gräver för nya grindar och nya hägn. Inom kort ska en testanläggning, där hundar ska kunna tränas inför älgjakt, stå klar.

Se också: Vår livesändning från älgjakten förra veckan

Idén till en träningsanläggning fick far och son då Petters ena hund smet och återfanns i älgparken.

– Jag vart alldeles galen och trodde att han skulle ha förstört parken, berättar Lars om när hunden smet in till älgarna i hägnet.

– Älgarna är som pappas barn, säger Petter med ett leende och berättar att älgarna lugnt betraktade den inkräktande hunden.

Där och då föddes idén om att skapa ett träningscenter dit jägare kan komma med sina hundar för att träffa på älgar under kontrollerade former. Runt om i landet finns anläggningar där jägare kan testa sina hundar på vildsvin, grävlingar och björnar. Men hundträning för älgjakt blir nu älgparken i Mo först i Sverige att erbjuda.

– Det känns jätteroligt att vi är först i landet. Vi tror att folk kan resa långt för att komma hit, säger Petter Arkesjö som hoppas att parken ska vara redo att ta emot de första hundförarna i december.

Läs också: Älgparken bygger stugby

En ny inhägnad fålla för hundarna har byggts runt ett hägn där älgarna tillfället ska befinna sig när hundarna släpps in för att träna.

– Det är jättebra för jägare att kunna träna sina hundar på närkontakt med älgar under kontrollerade former, säger Petter Arkesjö och fortsätter,

– Särskilt unghundar eller hundar som blivit skrämda kommer kunna ha nytta av det här. Hundarna får lära sig att det är roligt med älg, inte farligt.

Länsstyrelsen har nu godkänt verksamheten och upp till 16 tester per vecka får genomföras. Prissättningen är ännu inte klar men för omkring en 1 500 kronor kommer hundföraren få disponera den särskilda inhägnaden under en timme och under överinseende av någon från älgparken.

1 maj till 15 augusti kommer inga tester att ske eftersom det då vankas kalvning i parken.

Läs också: Rekordfödseln i parken

I älgparken i Mo finns just nu åtta älgar, tre tjurar och fem kvigor. Just nu är det brunstperiod i parken och 22-taggaren Molle är frustrerad över att han ännu inte fått till parningen med en av kvigorna i hägnet. När Petter släpper sin 10 månader gamla östsibiriska laika Hexa rusar hon genast fram till stängslet och skäller högt och ihärdigt på älgarna. Älgarna i sin tur tittar lojt på hunden och Molle närmar sig lite undrande stängslet medan Hexa skäller ihållande på andra sidan.

– Älgarna är lite understimulerade. Vi ser att de inte mår dåligt av det här, säger Lars Arkesjö och fortsätter,

– Om de skulle vara rädda eller störda skulle de gå iväg eftersom de är ett flyende djur, men de gör ju tvärtom, de går fram till hunden och är nyfikna.

Mer läsning