Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots vallöftet kan skolorna stängas

/

Inför valet 2006 lovade både Socialdemokraterna och Centern att byskolorna skulle behållas. Men i dag vill inget av partierna säga säkert att byskolorna blir kvar.

– Det finns en gräns för hur liten en byskola kan vara, säger kommunalråd Magnus Jonsson (s).

Annons

"Hela kommunen ska leva, därför vill vi ha byskolorna kvar i Åbyggeby, Jädraås, Lingbo och Åmot". Så står det i det socialdemokratiska valmanifestet i Ockelbo inför valet 2006. Byskolorna har varit en viktig fråga inför valet och både Magnus Jonsson (s) och Thorsten Åstrand (c) har uttalat sig om vikten av att de finns kvar.

Men enligt det förslag som politikerna nu ska ta ställning till, försvinner ändå tre av dem. Hösten 2010, någon månad innan mandatperiodens slut, stänger i så fall Lingbo, Jädraås och Åmot skola. Och Magnus Jonsson stänger inte dörren för att förslaget kan bli verklighet.

– Det absolut viktigaste för mig är att våra barn har det bra när det gäller förskola och skola. Det här handlar om kvaliteten i skolan och vi måste anpassa oss efter verkligheten.

– Oavsett partifärg har det funnits en enighet om att byskolorna ska vara kvar. Men samtidigt finns det en gräns för hur liten en byskola kan vara. Det var ju fler barn i skolorna då än det är nu.

Jonsson betonar också att förskola och fritids enligt förslaget ska bli kvar ute i byarna, och att man därmed inte tömmer lokalerna helt och säljer dem.

– I den bästa av världar kan det vara så att det sker en ökad inflyttning. Och då finns ju skolorna kvar.

Förslaget har väckt starka känslor ute i byarna och det är inte många av politikerna som vill uttala sig om hur de ställer sig.

– Vi har inte fått någon riktig information om förslaget än. Och jag vill att vi ska vara överens i partiet innan vi går ut och säger något, säger centerns Thorsten Åstrand.

Han hänvisar också till de informationsmöten man ska ha ute i byarna under hösten.

– Vi ska verkligen lyssna på vad som sägs på informationsträffarna och ta med det i beslutsfattandet.

Inte heller Moderaterna eller Vänsterpartiet vill uttala sig om förslaget.

– Vi har inga kommentarer tills vi sett förslaget och pratat med övriga partier i frågan, säger Owe Hellberg (v).

Magnus Jonsson konstaterar att byskolorna är en känslig och viktig fråga.

– Det är viktigt att vi får med allas åsikter i beslutsgången. Troligtvis kommer beslutet om byskolorna att tas vid decembersammanträdet i fullmäktige.

Mer läsning

Annons