Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa besparingar väntar Ockelbo kommun

Kommunens nämnder väntas gå back med tio miljoner 2009. Tack vare de kommunala bolagen ser man ändå ut att kunna klara ekonomin – men det blir ett fortsatt hårt tag om plånboken.

– Vi måste se över hela investeringsplanen, säger kommunalråd Magnus Jonsson (s).

Annons

Kommunstyrelsen förväntas klara av sin budget för 2009 – men det gör ingen av nämnderna.

Utbildnings- och kulturnämnden förväntas visa minus, det gör också bygg- och miljönämnden. Sämst ser det ut för socialnämnden som förväntas få ett underskott om 3,5 miljoner kronor, till stor del på grund av att försörjningsstödet och missbruksvården ökat. Sammantaget beräknas nämnderna och kommunstyrelsen gå back med 4 miljoner.

Med hjälp av avskrivningar, räntesäkningarna och de kommunala bolagens vinster ser kommunkoncernen ändå ut att hålla sig på plus, i dagsläget räknar man med ett plus på omkring tre miljoner.

– Med tanke på det extrema ekonomiska läget är det resultatet väldigt bra. Kan vi hålla i det här ser det tämligen bättre ut än i våras, säger Jonsson.

Men resultatet är inte vad man hade hoppats på. Inför 2009 lade man en budget som skulle ge ett plus på nio miljoner och Jonsson konstaterar att man fortfarande måste räkna med tuffa besparingar.

– Nu måste vi se över hela investeringsplanen för att se vad som går att genomföra nu och inte.

– Det är för tidigt att säga. Det blir hösten arbete att se över det.

Mer läsning

Annons