Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kungligheterna kommer till slottet

/
  • Helge välkomnar. Vid slottsporten står bocken Helge som inför Kronprinsessbesöket smyckats med blommor av Gävle Praktiska gymnasium.
  • Hedersgästernas plats. Här ska Kronprinsessan Victoria sitta och mitt emot henne kommer Prins Daniel att finnas.

Finporslinet är framställt, fönstren är putsade och menyn är klar. I kväll kommer Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till Gävle och slottet bjuder på middag, komponerad av husmor Yasmin Mossberg själv.

– Det är roligt för mig att få ställa till med ett sånt stort kalas!

Annons

Ockelbokyckling, Ockelboröra med svamp som plockats, ja just det, i Ockelbo. Ser ni någon röd tråd? Gefle Slotts egen husmor Yasmin Mossberg har komponerat menyn inför kvällens Kronprinsessmiddag utifrån lokala råvaror.

– Det ska vara så bra lokal mat som möjligt. Jag har fått höra att paret gillar fräsch och lätt mat och det tänker jag göra.

Tycker om maten

Yasmin Mossberg, som varit slottets husmor i 1,5 år, har haft menyn i huvudet under ett par veckor, men det var inte förrän förra veckan som hon bestämde sig helt. Middagen hon ska laga under kvällen har inget recept, men det är mat som hon till stor del har gjort tidigare och tycker om själv. Men för säkerhetsskull har hon hört sig för med säkra källor vad Kronprinsesseparet tycker om och inte.

– Jag vill gärna veta det så att det inte blir något fel. Jag har gått igenom vad gästerna tål och inte tål, men jag brukar ha något i reserv i fall någon inte skulle tycka om någonting, säger hon.

57 gäster inbjudna

Det är 57 gäster som bjudits in av landshövding Barbro Holmberg till middagen klockan 19. Men för den som inte är bjuden och ändå vill ha en glimt av kungligheterna finns möjligheten. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel kommer nämligen att gå ut och hälsa på Gävleborna utanför slottet innan de sätter sig till bords.

– Då kommer även Järvsökören med Andreas Johnsson som vann Körslaget att sjunga för Gävleborna som förhoppningsvis står därute, säger Yasmin Mossberg och skrattar. Även middagsgästerna kommer att få höra kören sjunga efter förrätten serverats.

Husmor sjunger

Men kören från tv-programmet är inte den enda underhållningen som gästerna kommer att bjudas på. Efter desserten har serverats kommer husmor själv att gå ut i den stora matsalen och sjunga en bit.

– Det är lite hemligt ännu vad det blir, men det jag kan säga är att det blir en sång av Sonja Aldén, säger Yasmin Mossberg.

Finporslinet framdukat

Under gårdagen ställdes slottets finporslin fram, bordsdekorationer placerades ut och mycket skulle piffas till. Men trots att Yasmin Mossberg hade många bollar i luften var hon inte särskilt nervös inför kvällens stora middagsbjudning.

– Jag är inte nervös över middagen alls, men det kommer möjligtvis när jag ska ut och sjunga, säger hon och ler stort.

Mer läsning

Annons