Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst på Gäveränge vid Gabrielsens besök

/
  • LYSSNAR. Eleverna i klass 4–6 på Gäverängeskolan fick lyssna på Ewa och Oddvar Gabrielsens berättelse om deras son Marcus som blev misshandlad till döds i Stockholm för fyra år sedan.
  • VIKTIGT. ”Det är fortfarande väldigt jobbigt att prata om vad som hände Marcus. Men om vi lyckas få en enda människa att tänka om och förstå, så är det värt det”, säger Ewa Gabrielsen, här tillsammans med Oddvar Gabrielsen.

Nu händer det mycket på Gäverängeskolan, efter den senaste tidens problem med mobbning och våld mellan eleverna. Den ”livvakt” eller resursperson som några föräldrar ordnat kan komma att anställas av skolan, och flera föreläsningar är planerade.

Annons

Den första föreläsningen var redan i dag, fredag. Då kom Ewa och Oddvar Gabrielsen på besök till skolan. Det var Gabrielsens som själva kontaktade skolan och ville komma efter att man läst om problemen på skolan. Nu hade de kommit för att berätta om sin son Marcus, som blev sparkad till döds en kväll i Stockholm för fyra år sedan.

– Det är viktigt att få barnen att förstå att det kan räcka med en enda spark eller ett slag, så kan det bli livshotande. Det är inte som på tv där folk reser sig upp igen, säger Ewa efteråt.

Barnen sitter tysta och lyssnar medan Marcus föräldrar berättar. Efteråt visar de ett bildspel med bilder på sonen, spelar en låt som hans kompis skrev efter hans död, och barnen får ställa frågor.

– Sedan får de förstås fortsätta prata om och bearbeta det här med sina klasslärare, säger rektor Sylvia Bergroth.

Hon är glad över att paret Gabrielsen kommit till skolan.

– Det är min förhoppning att ungarna tar till sig det här. Tycker vi att det händer kan man ju mata på med mera sedan, vi ska utvärdera det och se. Sedan vill vi ha en konferens och prata ihop oss i lärarlaget om hur vi ska gå vidare med det här.

Arbetarbladet har tidigare berättat om en ”livvakt” eller resursperson som kom till skolan nyligen. Det var en privat företagare som betalade för det men nu är skolan beredd att ta över betalningen för att få ha kvar resurspersonen.

– Det blir i så fall ett helt annat uppdrag än tidigare och han får i stället jobba på uppdrag av skolan. Men om han vill det är jag beredd att anställa honom. Det har fungerat jättebra att ha honom här, säger Bergroth.

Man har nämligen fått medel till att anställa en extraperson i klassen och det är för den tjänsten som mannen kan bli aktuell.

Terminen ut blir han i så fall kvar på Gäverängeskolan, betald av kommunen och skolan.

Inför höstterminen gör man sedan en ny prövning av om han fortfarande behövs i klassen.

Skolan kommer också att fortsätta samarbeta med socialförvaltningen under våren och i slutet av maj håller skolan ett första föräldramöte för att diskutera insatser inför hösten.

Mer läsning

Annons