Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepade stölder slår hårt mot ryttarförening: "Ett inbrott kan kosta oss 10 000 kronor"

/
  • Susanna Sjöberg-Simonsson – flankerad av dotterns Ronja och Molly Grattide – är mycket irriterad och förbannad över att man vid upprepade tillfällen haft påhälsning av tjuvar.
  • Molly och Ronja flätar manen på Pim Pim. Susanna, Anette och Lotta tittar på.
  • Susanna Sjöberg Simonsson, vice ordförande i Ockelbo ryttarförening säger att föreningen borde kunna ägna sig åt att utveckla verksamheten i stället för tänka på hur man ska hindra inbrottstjuvar från att slå till. På bilden också Molly Grattide, Ronja Simonsson och Lotta Lindgren.
  • Ronja Simonsson och Molly Grattide pysslar med Pim Pim.

På kort tid har Ockelbo ryttarförening haft tre inbrott i sina lokaler.
För föreningen blir det dyrt och för medlemmarna känns det otryggt.
– Jag blir lite rädd för att vara här, säger tioåriga Molly Grattide.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Hon berättar att inbrotten gjort henne mer uppmärksam då hon är i stallet. Även elvaåriga Ronja Simonsson känner visst obehag med anledning av att tjuvar härjat i lokalerna. En av de vuxna i klubben – Anette Blom – instämmer.

– Det blir ju otryggare när man är här på kvällen och har jouren, då är det svart, säger hon.

Medlemmarna är också rädda för att gärningsmännen ska skada hästarna.

– Det finns ju sjuka människor som går in till hästarna, säger Susanna Sjöberg-Simonsson, vice ordförande i föreningen.

– Jag har sett bilder på instagram vad de kan göra med hästarna och då känns det obehagligt, inflikar hennes dotter Ronja

LÄS OCKSÅ: Inbrott i Ockelbo ryttarförenings ridhus – tjuvar skrämdes iväg

Det senaste inbrottet hände natten mot söndag. Men då lyckades klubbmedlemmar som patrullerade skrämma i väg inkräktarna. Kvar på platsen lämnade de fyra säckar med läsk, godis och andra varor från kafeterian. Medlemmarna såg gärningsmännen fly med bil.

– Det är inte kul när man sitter där tio över tolv en lördagsnatt. Man är inte kaxig och har ingen aning vilka de är eller vad de håller på med, säger en av kvinnorna som ertappade tjuvarna.

Precis som vid ett tidigare inbrott är inte varorna det som är mest dyrbart. Det är i stället reparation av uppbrutna dörrar. Den här gången hade tjuvarna förstört lås och karmar till fyra dörrar

– Vid förra inbrottet kanske varorna var värda 1000 kronor. Men det gick på 10000 kronor med reparationerna. Som tur är ska vi den här gången få hjälp från kommunen, deras anställda ska titta på skadorna, säger Susanna Sjöberg-Simonsson.

Liksom övriga klubbmedlemmar känner hon sig arg och irriterad över inbrotten.

– Vi i styrelsen skulle inte vilja grotta ned oss i det här, utan blicka framåt och försöka öppna upp cafeterian mer och gör det som en ungdomsgård, säger Susanna Sjöberg-Simonsson.

MER LÄSNING: Ockelbo Ryttarförening och Leif Hall prisade på årets ryttargala

Redan nu är föreningen populär. De har 180 medlemmar i åldrarna fem till 70 år. Varje vecka hålls också 110 ridlektioner. När Arbetarbladet tittar in i lokalerna är det lektion i ridhuset. I stallet står det 25 hästar och både ungdomar och vuxna är där och pysslar med sina älsklingar. Med andra ord är det en plats för gemenskap och som medlemmarna har svårt att slita sig i från. Men nu störs idyllen av klåfingriga människor. Föreningen har dock vidtagit flera åtgärder för att stävja inbrotten. De åker och patrullerar varje dygn, på oregelbundna tider.

– Vi kommer att hålla i patrulleringen. Det här har fört oss i föreningen samman, säger Lotta Lindgren.

Susanna Sjöberg-Simonsson betonar att det bara finns småpengar i lokalerna.

– Vi tar inte heller hem jättelager av varor.

Kanske sammanfattar Ronja Simonsson bäst vad medlemmarna tycker om tilltagen. Hon vet vad hon skulle vilja säga till tjuvarna.

– Stick och brinn.

Mer läsning

Annons