Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning kring kidnappning läggs ned

/

Svaren på alla frågor kring kidnappningshistorien i Ockelbo kan förbli obesvarade. Polisen kommer sannolikt att lägga ner utredningen.
– Det går inte att komma längre, säger Leif Andersson, förundersökningsledare.

Annons

Det har gått fyra månader sedan en 31-årig man i Ockelbo anmälde att han blivit kidnappad – men fortfarande har polisen inga spår efter någon gärningsman. Nu pekar allt på att man lägger ner utredningen.

– Det kommer vi ganska säkert att göra. Det går inte att komma längre. Vi har hört alla som går att höra, säger Leif Andersson.

Det var i november som den 31-årige mannen överfölls och kidnappades. Några dagar senare berättade han i Arbetarbladet om händelserna och uppgav att han trodde att kidnapparna tagit fel på person – eller ville straffa honom för att han lämnat sitt kriminella liv bakom sig.

Det var vid 21-tiden på kvällen som den 31-årige tvåbarnspappan från Ockelbo var ute och gick längs Humlevägen. Han vittnade om att han plötsligt hörde ljud bakom sig, i nästa sekund tryckte någon ned en luva över hans huvud och tvingade in honom i en bil.

Klockan 02.30 dumpades 31-åringen en bit utanför centrala Ockelbo, där han till slut släpptes in ett hus. Han var bakbunden, hade tejp över ögonen och munnen och var nästan naken, frånsett kalsonger och strumpor.

Enligt de uppgifter 31-åringen lämnat till polisen tvingades han in i en stor bil och åkte därefter i cirka 30 minuter till någon slags lokal som kan ha varit en barack eller husvagn. Där utsattes han för slag mot kroppen och fick elstötar. Inte någon gång under tiden kunde han se var han var eller vilka som gjorde detta mot honom. Han kände inte heller igen rösterna.

Polisen tog hjälp av tv-programmet "Efterlyst" för att försöka få flera vittnesuppgifter kring händelsen och en del tips kom också in efter programmet. Men nu börjar polisen alltså ge upp hoppet om att kunna lösa gåtorna kring kidnappningen.

– Det finns inget som pekar på en viss gärningsman där vi har tillräckligt mycket kött på benen, konstaterar Leif Andersson.

I "Efterlyst" sade sig Leif GW Persson, professor i kriminologi, tro att händelsen kan ha varit fejkad. Han konstaterade att många av de liknande anmälda brotten aldrig hade begåtts. Gävlepolisen medgav sedan att det var en teori också de arbetade med.

– Däremot säger rättsläkaren att det troligen har hänt. Men vi har inget som pekar på någon gärningsman.

Mer läsning

Annons