Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt tåghelg i Jädraås

/
  • Ett tåg från 1800-talet rullar in på Jädraås station. Den Stora Tåghelgen pågår 17-18 juli och förra året kom 1300 personer till Jädraås. Arrangörerna tror att deltagandet kommer bli lika stort även i år.
  • Fikastopp på Tallås station. Den Stora Tåghelgen pågår 17-18 juli och förra året kom 1300 personer till Jädraås. Arrangörerna tror att deltagandet kommer bli lika stort även i år.
  • 5-åriga Theodor Hofvenstam från Limhamn åkte tåg med farmor Margareta Hofvenstam.
  • I postvagnen tog konduktören Tomas Nordenadler från Vännäs en paus efter att ha klippt biljetterna åt alla resenärer. Claes Nilsson från Ringarum är också en av de 35 som hjälper till under den Stora Tåghelgen.
  • Tittar man sig omkring i tågen kan man få syn på fina och roliga små detaljer. Förr i tiden styrde man värmen manuellt. Något som resenärerna på X-2000 tåget som blev fast i värmen häromdagen kanske hade önskat sig!?
  • Folk som reste med tåg förr behövde tydligen instrueras om hur man uppför sig på ett tåg.
  • När polisen förr i tiden reste med tåg fick han ett eget säte.
  • Den större delen av resan är det bara ett spår, men här möter vi ett tåg som är på väg mot Svartbäcke nedre.
  • Konduktören Tomas Nordenadler jobbar i vanliga fall som lokförare på Green Cargo. – Jag har alltid tyckt om tåg och har hjälpt till på den Stora Tåghelgen i flera år. Det är så jätteintressant med tåg, säger han.
  • Violet Nyholm från Lingbo med barnbarnet Dessi Wallin och svärdotter Carina Wallin, från Skogås. – Tåget går lite långsamt, om man skulle åka till Stockholm skulle det ta jättelång tid, funderar Dessi. Men det var fina biljetter!

Det är en mycket fysisk upplevelse att åka gamla ånglokståg. Man är smått skakis i benen efter färden - men det är många som uppskattar äventyret som museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg bjuder på den här helgen.

Annons

Ångvisslan tjuter öronbedövande, lukten från eldat kol sticker i näsan och man skakar fram och tillbaka på färden mellan Jädraås station och Svartbäcken nedre. Men det är härligt och roligt och ett nöje som drar över 1300 personer. Rikard Johanson är en av arrangörerna.

– Tjusningen är självklart de gamla tågen i sig, och resan, men jag tror att folk gillar det här för att det blir som en slags teaterföreställning - där man själv deltar, förklarar han.

35 personer jobbar under tåghelgen. Alla är tidsenligt klädda och Rikard är glad att intresset är så stort.

– Vi vårdar ett gammalt kulturarv genom det här. Vi håller tekniken kring att köra ett ånglok vid liv, något som kräver två personer, en som kör och en som eldar. Vi har inte heller några datorer utan all växling sker manuellt, berättar Rikard.

Färden tar resenärerna genom vackra tallandskap, över forsande bäckar och på Tallås station stannar tåget för fikapaus.

Mer läsning

Annons